Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

25 nyanlända kommer till Laxå nästa år

Under nästa år ska Örebro län ta emot sammanlagt 202 nyanlända personer. Av dessa kommer 74 personer till Sydnärke, och Laxå blir liksom tidigare år en betydande mottagningsort.

Migrationsverkets bedömning är att det under 2022 finns behov av att anvisa 7 500 nyanlända personer till kommuner i landet utifrån bosättningslagen. Regeringen har beslutat att 202 av dessa personer ska anvisas till kommunerna i länet. Nu har Länsstyrelsen i Örebro län beslutat om fördelningen. 

Med uppehållstillstånd

Personerna det handlar om är nyanlända med uppehållstillstånd som inte själva ordnat sitt boende i någon av landets kommuner. 

Länsstyrelsen har innan man beslutat om fördelningen fört en dialog med kommunerna. Enligt en pressinformation har vissa kommuner önskat ett mindre mottagande. Men i Laxå ville man ha fler än det första förslaget. 

- Ja, först var det tal om två men vi vill att det kommer 25 personer, säger kommunalrådet Bo Rudolfsson, (KD).

Laxå är förberedda

Han menar att kommunen redan har en verksamhet för att kunna ta emot, man är väl förberedda.

- Men det kräver en viss bemanning för att hantera detta, och då ger 25 personer en viss ekonomi i detta.

Förra året var Laxå en av de sex största mottagarkommunerna i landet i förhållande till folkmängden. 

- Tidigare år har vi haft ett mottagande på 25-30 personer, men då var det mycket egen bosättning. Det vi fått reda på nu är att egenbosättning kommer att bli liten jämfört med tidigare år. Tillgängligheten på skolorna kommer därmed att öka, säger Bo Rudolfsson.

- Vi har kapaciteten att ta emot, och funktionerna för att hantera detta, arbetsmarknadsenhet och skola.  Men det kommer att bli lättare att hantera detta i och med att egenbosättandet förväntas  minska. 

FAKTA

Antalet nyanlända som Örebro läns kommuner ska ta emot under 2022 (kommuntal):

Askersund: 14

Degerfors: 0

Hallsberg: 8

Hällefors: 0

Karlskoga: 22

Kumla: 12

Laxå: 25

Lekeberg: 15

Lindesberg: 8

Ljusnarsberg: 1

Nora: 6

Örebro: 91

Länstal: 202 

(Källa Länsstyrelsen) 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-15 14:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.