06 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Vissa vill inte ha en enda nyanländ till Laxå"

- Vi har byggt upp vår organisation så vi klarar detta, säger Bo Rudolfsson som svar på frågan om varför Laxå kommun ansökte (och beviljades) att ta emot 30 nyanlända under 2021 istället för två som föreslogs av Länsstyrelsen.

Det var under onsdagen som vi skrev om fördelningen av nyanlända med uppehållstillstånd till Sydnärke och respektive kommuner. Enligt förslaget från Länsstyrelsen skulle Laxå under 2021 endast ta emot två nyanlända.

“Vissa vill inte ha en enda nyanländ till Laxå”

Men efter att kommunstyret tagit initiativ till att istället ta emot 30 nyanlända så blev det också så. Det sammanlagda antalet på 158 för länet har regeringen bestämt, så det innebär att några andra kommuner får ta emot färre nyanlända än via förslaget från Länsstyrelsen.

Bo Rudolfsson vid skolan i Finnerödja Bo Rudolfsson vid skolan i Finnerödja

- Vi har byggt upp vår organsation och vi klarar av ett mottagande på mellan 15 - 30 personer per år. Vi arbetar strukturerat vilka våra siffror visar. 65 procent av nyanlända bor kvar efter etablering. Drygt 80 procent har egenförsörjning och drygt 50 procent har förvärvsarbete. Detta ger oss möjlighet att fortsätta arbeta med nya och gamla nyanlända på ett bra sätt. AMI-enheten arbetar med alla i Laxå kommun, både nyanlända och “svenskar”, så hela befolkningen har fördel av att vi har den ekonomi som behövs för att verka för Arbetsmarknad och Integration, svarar Bo Rudolfsson på frågan om varför man ville ta emot 30 nyanlända under 2021 istället för två som föreslogs.

Anser du att det är bra både på kort och lång sikt för Laxå med många nyanlända, sett till kommunens invånarantal?

- Detta är mer komplicerat, olika personer uppfattar denna fråga på olika sätt, vissa vill inte ha en enda nyanländ i kommunen medan andra har inte problem alls. Det handlar mer om tillgången på bostäder, arbetstillfällen, etc, avslutar Bo Rudolfsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-12 12:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.