Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Röfors Folkets Hus firar 100, men reparation krävs

Folkets Hus i Röfors är en klassisk samlingsplats som i firar 100. Men reparation krävs. Foto: PrivatFolkets Hus i Röfors är en klassisk samlingsplats som i firar 100. Men reparation krävs. Foto: Privat

I år firar föreningen Röfors Folkets Hus 100 år. Det blev dock nej på ansökan man gjorde till kommunen om att åtgärda vattenskada i byggnaden. -Lite pengar kunde vi fått ändå, säger Olavi Mustonen, ordförande i Röfors Folkets Hus.

Föreningen hade sökt maxbeloppet på 270 000 kr för att kunna åtgärda den vattenskada som drabbat köket. Tidigare har föreningen fått bidrag genom finansiering av tak och målning. Nu blev det dock kalla handen. 

“Är enda samlingsplatsen”

“Totalt är ortspengen 450 000 kr i år och en del är redan intecknat. Det är inte rimligt att mer än hälften av pengen går till ett objekt. Ett annat viktigt skäl är att Röfors har fått företräde två år med finansiering av tak och målning av fasad till stora belopp”, skriver Hans Traav, utvecklingschef i Laxå kommun. 

Olavi Mustonen är ordförande i föreningen Röfors Folkets Hus. Han blev omvald som ordförande vid föreningens årsmöte igår och har varit ordförande i runt tio år. 

- Folkets Hus är den enda samlingsplatsen i Röfors och nästan den enda i hela Laxå kommun som man kan hyra för lite större träffar så det var tråkigt att det blev ett nej. Jag förstår om man inte kunde ge hela beloppet vi sökt, men nånting borde vi kunna få alla fall, säger Olavi Mustonen.

“Sök hjälp på annat håll”

Folkets Hus i Röfors är en samlingslokal som lockar med dans, studiecirklar, kulturevenemang, bröllop och fester framförallt. 

- Det är inte så att det kommer att bli hål i golvet i år om vi inte repararerar direkt, men förr eller senare måste vi åtgärda vattenskadan som finns i golv och väggar och ju förr desto bättre, påtalar Olavi Mustonen.

Hans Traav skriver följande i skrivelsen avslutningsvis. 

“Jag förstår att det är problematiskt med vattenskadan, men ni får försöka söka finansiering från annat håll än ortspengen och kanske också engagera Röforsbor och lokala företag”. 

I år firar Röfors Folkets Hus 100 år. 

- Jo, på nåt sätt ska vi såklart försöka uppmärksamma det. Men vi har inte bestämt hur än. Vår ekonomi är inte lika god som den var innan pandemin, så vi får se, avslutar Olavi Mustonen. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-15 12:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla