Gå till innehåll
Laxå
Fem äldre vuxna, fyra kvinnor och en man, poserar inomhus runt ett bord, med Röda Korsets flagga synlig. En gobeläng hängs på väggen bakom dem.

Röda Korset-kretsen i Hasselfors är besvikna över att tvingas lägga ner föreningen. Foto: Josefine Milton

Röda Korset i Hasselfors tvingas lägga ner

Publicerad: 9 October 2024 16:50

Sedan 1932 har Röda Korset verkat i Hasselfors. Inom kort kan en epok förväntas gå i graven.

Svenska Röda Korsets riksstämma har beslutat att endast en krets ska finnas per kommun. Inom Laxå kommun har det tidigare funnits flera kretsar, I nuläget finns en sammanslagning av Laxå och Finnerödja och en styrka i Hasselfors.

Kunna reagera snabbt på plats

– Vi får inte vara kvar som Röda Kors här, säger Maritha Birath som är kassör i Hasselfors-kretsen.

”..Svenska Röda Korset vill ha en stark lokal närvaro så att kretsarna kan vara en tydlig och handlingskraftig samarbetspartner och humanitär aktör i kommunen..”. Så skriver Röda Korsets pressavdelning som svar på frågan om varför de har tagit beslutet om sammanslagningar.

Röda Korset i Hasselfors ställer sig frågande till detta och nämner ett exempel.

– Det står att man ska reagera snabbt vid kris och ha lokalkännedom. Det är ju vi på plats som kan reagera direkt, fastställer Bissen Johansson.

– I somras blev det en villabrand här i Hasselfors och de som reagerade först här var rödakorsare. Vi stack direkt upp och låste upp kyrkan. Satte på kaffebryggaren och folk kom till oss, berättar kretsens ordförande Aina Karlsson-Andersson.

– Då fungerade organisationen fullt ut, inget snack, fyller Nils Franzén i. Vi vill inte vara med om någon sammanslagning för att då förlorar vi medlemmar.

Anslagstavla med en tidningsartikel om ett samhällsmöte och en Röda Kors-affisch med ett stiliserat hjärta med en säkerhetsnål med frågan

På Röda Korsets anslagstavla, i Hasselgårdens källare, finns minnen från det som varit och påminnelser om det som är nu. Foto: Josefine Milton

En social verksamhet

Röda Korset-kretsen i Hasselfors har stöttat upp i samhället och samlat in pengar till behövande sedan 1932. Under de senaste åren har de serverat soppluncher och arrangerat sommarcafé. I juletider bjuds det på julmacka och alla i trakten som passerat åldern 80 år får ett besök med julblomma av rödakorsarna. De är alltid med på arrangemang som anordnas i Hasselfors och bjuder även in till egna, som till exempel en hjärt- och lungräddningskurs som hölls i Hasselgården.

– Det största vi gör är den sociala verksamheten, vi känner till orten, bygden, folket och är med i det som händer och sker i samhället, konstaterar Aina.

Kretsen upphör

Men nu kan det vara slut på utdelande av julblommor och social verksamhet från Hasselfors Röda Korset-krets. Någon sammanslagning vill de inte vara med om, då lägger de hellre ner föreningen.

– Det blir ju så att vi kommer att upphöra som krets. Vi tycker inte att det är bra för oss att gå ihop med Laxå. Vi har så lite med dem att göra, vår verksamhet är här, fastställer Berit Bergkvist.

Hon fortsätter:

– Vi trodde länge att det var frivilligt, att det var ett erbjudande att gå med i sammanslagningen med Laxå, men vi visste inte att vi skulle uteslutas om vi inte gjorde det.

Deras förening är självfinansierad och de pengar som blir över efter försäljning av fika och från insamlingar skänker de vidare till Världens Barn, Ukraina och andra välgörande ändamål. En sammanslagning med Laxå Röda Korsets-krets skulle bland annat innebära att de inte längre får sköta sin egen ekonomi.

Sammanslagningar gynnar inte landsbygden

– Man skulle kunna göra en sådan här sammanslagning rent organisatoriskt, men att vi ändå får behålla vår ekonomi. Det handlar ju inte om några miljoner, det är några tusenlappar. Vi vet vad vi spenderar och vad vi skänker. Vi tycker att det är så orättvist att vi ska behöva be om pengar från Laxå och skicka kvitton hit och dit, säger Berit.

– Allt man slår ihop, ju mer centralt det blir, jag ser att det är en jättebra väg för att avbefolka landsbygden. Laxå har tagit allting, det är väl bara kyrkan de inte kan ta. Skolan har försvunnit och vi har knappt bussförbindelse. Sammanslagningar gynnar inte landsbygden, fastställer Aina.

Rödakorsarna väntar nu på ett beslut om när de tvingas sättas i likvidation. De aktiviteter som de redan planerat in under vintern kommer de att fullfölja och skulle det finnas några pengar i kassan när föreningen stängs ner så skickas allt vidare till behövande.

– Folk har sagt att vi gör så himla mycket bra saker, så vi får väl fortsätta göra det. Sedan under vilken flagg, det vet vi inte, avslutar Aina.

Annons

laxa