
Kommunhuset i Laxå. Foto: Josefine Milton
Personal i Laxå försöker bryta tystnadskulturen
I en insändare underskriven av personal i Laxå lyfts ett nedtystande av problem på en kommunal arbetsplats. Maktmissbruk och härskarteknik är bara några av de problem som nämns av personalgruppen.
Sydnärkenytt möter den personalgrupp som bett om hjälp för att belysa problem som förekommer på deras arbetsplats. De känner sig uppgivna och mår dåligt över situationen. Enligt personalen så arbetar de i en verklighet som inte längre är hållbar. Det har valt att vara anonyma. De säger sig vara rädda för repressalier om de pratar med oss, rädda att förlora sina jobb.
De nämner chefer som håller varandra om ryggen och anmälningar där utredningar läggs ner utan några insatser för att påverka arbetsmiljön. De berättar om chefer som manipulerar, använder härskarteknik, ryktesspridningar och bidrar till intriger.
– Vi går dit för att jobba, men det är så mycket drama hela tiden, vi orkar inte längre.
– En majoritet av personalen mår väldigt dåligt på grund av till exempelvis viss personal favoriseras, berättar en ur gruppen.
Gruppen talar också om outbildad personal som inte är lämplig för arbetet och står utan den erfarenhet och kunskap som krävs. En del missköter sina jobb. När detta påtalas för berörda chefer, händer ingenting.
Slagit larm utan åtgärder
Visselblåsningar, det vill säga att arbetstagare har slagit larm om missförhållanden i verksamheten, har inte tagits vidare. Personalen tror att ett tjugotal anmälningar har lämnats utan åtgärd. Fackförbund är inblandat sedan lång tid tillbaka och det är pågående insatser av regionhälsan för att personalen mår dåligt.
– Vi har uttömt varenda möjlighet som finns, vi har gått ända upp till kommunchefen och vi kommer inte längre. Vi sitter fast, säger personalen.
De berättar om hur det knyter sig i magen när de befinner sig på arbetsplatsen och att de inte känner någon stöttning i arbetet utan i stället blir motarbetade.
Meddelarskydd är en lagstadgad rättighet
Anställda i en kommun har alltid rätt att vända sig till exempelvis en tidning, eller en annan nyhetsförmedlare för att berätta om missförhållanden man upplever på sin arbetsplats. Det ska man kunna göra helt öppet, utan att riskera några som helst repressalier. Det är en lagstadgad rättighet som kallas meddelarskydd.
Det är en ganska stark lagstiftning. Arbetsgivaren, eller arbetsgivarens representant, (exempelvis en kommunal chef) får inte fråga vem som lämnat uppgifter till media och inte heller straffa en anställd som vänt sig till media med uppgifter. Brott mot Meddelarskyddet, eller Meddelarfriheten som lagen ibland kallas kan ge böter eller upp till ett års fängelse.
Den som hör av sig till oss kan alltid vara anonym. Vi skyddar källor enligt grundlagen.
Att arbeta med människor har potential att vara Sveriges bästa jobb, det kan även vara bland de sämre. Det som är avgörande är om rätt förutsättningar ges till personalen för att göra ett bra jobb. Vår arbetsmiljö är oftast nedprioriterad och allt ska räknas ned i kronor.
I vår kommun finns samma eller liknande problem som i övriga landet. Det som är en av skillnaderna mot andra kommuner är den upplevda bristen på stöttning och förståelse från tjänstemännen. Problem som lyfts utanför den egna verksamheten upplevs mörkade och nedtystade. Medarbetare i olika led som inte fungerar upplevs som skyddade och när frågan lyfts högre så händer ingenting. I stället för att lyssna på oss, höra vad vi har att säga, så fortsätter maktmissbruket, härskandet och manipulerandet. Det interna skyddandet dessa personer emellan och tystandet av de som vågat tala är skrämmande. När det kommer in anmälningar och rop på hjälp om brister, dåligt bemötande eller annan problematik så blir det ingen, eller bristande återkoppling på sin höjd. När ska vår psykosociala arbetsmiljö prioriteras? Vi vill kunna gå till våra arbeten utan en klump i magen. När ska tjänstemännen i denna kommun lyssna på våra rop för en skälig arbetsmiljö, utan särbehandling och repressalier, när vi flaggar att vi inte mår bra på våra arbeten? Vår hälsa är en prioritering som kommunen som arbetsgivare behöver ta, utan oss stannar verksamheterna.
//Personal i Laxå kommun