31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Olle med många utställda verk i Laxå

Olle Medin på biblioteket där hans utställning finns att skåda under sommaren. Besökarna är från SFI. Foto: Margareta SwensonOlle Medin på biblioteket där hans utställning finns att skåda under sommaren. Besökarna är från SFI. Foto: Margareta Swenson

I biblioteket och Dr Hannerz Park finns under sommaren konstutställningen Nutid/Framtid att beskåda. Sydnärkenytt träffade konstnären Olle Medin som berättar om utställningen och sin konstbana.

I Bibliotekets hörsal pågår konstutställningen Nutid/Framtid hela sommaren ända fram till den sista augusti. Och i den vackra parken nedanför Midsommarberget, Dr Hannerz Park, finns 16 skulpturer att beskåda.

Arrangör är Laxå Kommun i samarbete med Galleri O i Odensbacken och konstnären bakom dessa utställningar är Olle Medin, 81 år, Kumla. 

Fallet blev starten

Olle har varit verksam i fyrtio år som konstnär. Hans ”skrytlista” är imponerande. Listan är lång på de utställningar han har haft och på de ställen där hans verk finns representerade. Men hans konstnärsbana startade mycket tidigare.

Den lilla byn på Midsommarberget.

När han var i den tidiga skolåldern råkade han ut för en fallolycka, som gjorde att han inte kunde gå. Läkarna trodde ett tag att han fått polio, en sjukdom som grasserade på den tiden.

Olles orörlighet gjorde att han fick roa sig med att rita och måla istället för att spela fotboll med de andra barnen. Men det var inte polio och efter två år var Olle frisk igen.

Som vuxen jobbade Olle Medin under flera år med mekaniska arbeten, något som kommit honom till gagn senare i livet som konstnär.

Hot och hopp

Efter att ha drabbats av ”vita fingrar” från arbete med tryckluftsverktyg, sadlade han om.

Han gick utbildningar på Örebro Konstskola och Gerlesborgsskolan. Olle jobbar med många olika tekniker och i sina skulpturer återanvänder han material som annars skulle ha kastats på tippen.

.

Miljöfrågan engagerar Olle. Det framgår tydligt av tavlorna i utställningshallen. Här kan man se stormen Gudruns verkningar, skogsbränderna, den väldiga tsunamivågen i Japan, torkan under sommaren 2018, kalvande glaciärer.

Trots det alltid närvarande hotet, finns det hopp. Den äldsta tavlan, från 1996, visar ett sönderskjutet grått hus i Bosnien och bredvid huset blommar ett körsbärsträd för fullt. 

En klass med SFI-elever kommer på besök och får till sin glädje en presentation av konstnären själv. Olle berättar om sina tankar bakom bilderna. Den stora blå tavlan som ser ut som en romantisk stjärnhimmel är i själva verket en bombnatt över Bagdad.

Fågeltornet blir kvar

Stjärnorna är kors som illustrerar alla de dödsoffer som skördades. Flykten över Medelhavet illustreras på flera tavlor och på skulpturen av en båt och en ensam man. 

De flesta av skulpturerna i Dr Hannerz Park har stått i Odensbackens skulpturpark förra sommaren, men tre nya verk har tillkommit. Det blå tornet, Fågeltorn, är tillverkat av stålramar till importerade motorcyklar.

Det kommer att stå kvar i parken, eftersom det köpts in av Laxå Kommun. I gräset högt upp i sluttningen ligger en liten by med faluröda hus klädda med koppartak

Ett gott råd: Passa på att besöka utställningen i biblioteket och gå ett varv i skulpturparken i sommar. Konstverken skapar både eftertanke, hopp och glädje. Där finns något för alla.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-04 11:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.