Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Laxå från det glada 70-talet visas på bild

Juhani Kilpeläinen ställer ut i Laxå. Foto: LG MånzonJuhani Kilpeläinen ställer ut i Laxå. Foto: LG Månzon

Hur såg Laxå ut för några årtionden sen? En sväng till konsthallen på orten ger besked. I morgon söndag är det vernissage för en bildutställning med många Laxåmotiv från 70- och 80-talet.

Det är Juhani Kilpeläinen som skapat bilderna. Juhani med familj flyttade till Laxå 1965 i och med att hans far fick jobb på Esab. Han var 13 år på den tiden och började på Centralskolan. 
Sitt stora fotointresse gjorde att han efter gymnasiet utbildade sig till fotograf.
- Jag gick Fotoskolan i Göteborg mellan 1972 och -74. Med tiden utbilda jag mig till högstadielärare, och då blev det ett uppehåll i fotograferandet, säger Juhani, som numer bor i Örebro.

Postgatan i Laxå, tidigt 80-tal. Bild från Juhani Pilkeläinens utställning. Postgatan i Laxå, tidigt 80-tal. Bild från Juhani Pilkeläinens utställning.
Notera reklamskylten på huset: Laxå kommunala trafikskola. Notera reklamskylten på huset: Laxå kommunala trafikskola.
Juhani visar fotopapper från den tiden det begav sig. Foto: LG Månzon Juhani visar fotopapper från den tiden det begav sig. Foto: LG Månzon
Bildintresset kom tillbaka

När han blev pensionär vaknade bildintresset åter. Han hade ju massor av negativ liggande i fodral, och de letade han fram för att förstora och göra riktiga bilder av. Påpekas kan att detta inte handlar om några digitala bilder. Nej, det är den gamla skolan, med negativ och papperskopior.
- Först funderade jag: hur ska jag hitta fotopapper och kemikalier. Men det gick att få tag i.
Bilderna Juhani nu visar är de han plåtade för sisådär 40- 50 år sedan i Laxå. Det är en tidsdokumentation från ortens olika miljöer.
 

Svartvitt

För Juhani är det svart-vita fotografier som gäller.
- Jag gillar gråtonerna, svart-vitt ger så otroligt mycket mer. Vi har så mycket färgbilder idag överallt, jag brukar säga Kalle Anka-bilder. Kanske kommer det svartvita fotografiet tillbaka…
Vernissagen hålls alltså söndag 15 januari mellan klockan 13 till 15.
Utställningen är den första för året i Laxå konsthall. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-14 9:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla