Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kranium från djur visas på Laxågalleriet

Ante Karlsson är ny utställare på Laxå bibliotek. Foto: LG MånzonAnte Karlsson är ny utställare på Laxå bibliotek. Foto: LG Månzon

En utställning av det ovanligare slaget pågår just nu i Lilla galleriet på Laxå bibliotek, ”Beauty beyond”. Det är djurkranium som visas som konst på duk och som äkta vara.

- Jag ställer ut estetiskt tilltagande skallar. Tycker man det är obehagligt med skelett och död kanske sånt här inte är den rätta konsten. Men gillar man vackra saker så är det något för dig, absolut, säger konstnären Ante Karlsson.

Hon flyttade till ett hus i Finnerödja i höstas. Dessförinnan bodde hon i Linköping. Ante jobbar på LSV i Laxå som lackerare, och på fritiden blir det mycket skapande - något som pågått i många år.

Kranium från kaninskallar, en del av Antes konst. Kranium från kaninskallar, en del av Antes konst.
Första egna utställningen
 

- Det blir målande på jobbet och målande hemma. Same same, skojar hon.
Antes målande är brett. På hennes Instagramkonto visas många målningar och skisser från olika områden.
Det hon visar i Laxå - hennes första egna utställning - är fokuserat på djurskallar.
Dels målar hon skallar på duk.
Dels gör hon konst av riktiga skallar - kaninskallar.
 

Färgsprakande målning i acryl. Foto: LG Månzon Färgsprakande målning i acryl. Foto: LG Månzon
Kaniner från mammans gård

I acrylfärger visar hon djurskallar från antilop, buffel, kronhjort, schäfer, katt och rådjur.
Färgsprakande tavlor som säkert kommer att lysa upp ett och annat rum
De riktiga skallarna kommer från kaniner som växt upp och betat på mammans gård.
- Efter att mamma börjat föda upp köttkaniner, kände jag att jag kunde ta tillvara resterna av djuret som inte kommer till användning.
Första steget i processen är att koka kaninens skalle för att få bort allt kött.

Solblekta skallar

- Beroende av hur mycket tid jag har kan jag låta solen bleka skallarna, eller använda väteperoxid som rengöringsmedel. Det fräter bort eventuella rester av kött och brosk.
Hon har funderingar på att börja gravera i djurskallar.
- Men då funkar inte kanin, det är för tunt. Jag vill gärna testa på en skalle från vildsvin.

Ante Karlsson hittade ett hus i Finnerödja förra sommaren, och är nu bofast här. Ante Karlsson hittade ett hus i Finnerödja förra sommaren, och är nu bofast här.
Backar inte för att slakta själv

Som  liten tillbringade hon mycket tid på landet hos sin farmor. Hon visste tidigt i livet var maten kommer från, och backar inte för att slakta.
- Än så länge har jag bara slaktat kaniner. Det är inget jag direkt ser fram emot, men det är ju så naturen fungerar. Och ska man ha kött får man vara beredd på sådant.
Ante framhåller vikten av hushållning med naturens resurser och återanvändning, och det gäller även när hon till exempel ska skaffa tavelramar.
- Jag handlar på second hand. Att köpa nytt är svindyrt.
Utställningen ska pågå månaden ut.
Det går att hitta Ante Karlsson på Instagram: @sweetnerdherd där hon visar andra målningar och skisser med djur, människor, med mera. 

FOTNOT. Artikeln är rättad, eftersom efternamnet blev fel i första versionen på grund av felaktig förhandsinformation till Sydnärkenytt. 
 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-08 5:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla