Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
22 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58
På denn karta är inmutningsområdet ritad med röd tuschpenna, skyddade områden med grönt, vattenskyddsområde med blått och Göta Kanal med svart.

Vill ha kommunalt veto

Idag överlämnar Vi som brinner för Unden tillsammans med medborgare från Laxå ett medborgarförslag till kommunalråd Bo Rudolfsson och vice kommunalråd Sara Pettersson. Förslaget går ut på Laxå kommun, tillsammans med övriga kommuner runt sjön Unden, bör uppvakta regering och riksdag för att få till en ändring i Miljöbalken, under Kapitel 16, §4.

Syftet med ändringen är att ge kommuner medbestämmande och vetorätt vid nyetablering av gruvverksamhet,

- Vi har i samråd med Gunilla Högberg Björck, en av Sveriges främsta miljöjurister, tagit fram en textformulering för hur en komplettering bör se ut och var i Miljöbalken den bör införas, säger Anders Tivell som är aktiv i arbetsgruppen för Vi som brinner för Unden.

Kritiserar undersökningskoncession

Nätverket Vi som brinner för Unden yrkar vidare på att Laxå kommun ska ta kontakt med kommunerna, Karlsborg, Mariestad, Töreboda och Gullspång, som också yttrat sig kritiskt till det australiska företaget European Cobalts ansökan om undersökningskoncession vid Undens södra strand, för att göra en gemensam uppvaktning.

Tidigare i maj månad har även Karlsborg och Töreboda kommuner tagit emot liknande medborgarförslag och den här veckan kommer även Mariestads kommun att uppvaktas av sina medborgare.

Ute efter kobolt

Bakgrunden till medborgarförslaget är att Bergstaten har gett australiska European Cobalt Ltd ensamrätt att undersöka förekomsten av nickel, kobolt, zink, koppar och guld i ett 868 hektar stort område söder om sjön Unden i Tiveden.

Företaget är framförallt ute efter kobolt, vars pris skjutit i höjden då mineralen används till batterier i elbilar och efterfrågan ökar för varje dag.

Havsmon, Igelstad och Fräckestad befinner sig i det inmutningsområde som berörs i första hand.

Läs mer

Mer information finns på www.visombrinnerforunden.se och Facebookgruppen Vi som brinner för Unden. Medborgarförslaget i sin helhet går att läsa HÄR (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-06-07 11:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.