Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

50 år med Mathildas i Laxå och ny ägare

Nya ägaren Alida Budaica Pulo driver fanan vidare för modebutiken som funnits länge i Laxå. Foto: Margareta Swenson.Nya ägaren Alida Budaica Pulo driver fanan vidare för modebutiken som funnits länge i Laxå. Foto: Margareta Swenson.

För ett par månader sedan firade modebutiken "Mathildas" 50 år i Laxå. Butiken bytte nyligen namn och ägare. Alida Budaica Pulo, som jobbat som biträde i 17 år innan, heter nya ägaren.

Den 26 september i år var det femtio år sedan butiken Mathilda öppnades för första gången. Då låg den en halvtrappa ner från gatuplanet på Järnvägsgatan i Laxå. Sortimentet bestod till en början av kappor och jackor.

Det var systrarna Aina Norgren och Laila Karlsson som med hjälp av Ainas branschkunnige make startade upp butiken.

Ville se ut som Lotta Engberg

Men varför blev butikens namn Mathilda?

Laila Karlsson skrattar lite och berättar att Mathilda är ett släktnamn, som bärs och har burits av många kvinnor i familjen, nu senast av ett litet barnbarn.

"Mathildas" blev snabbt populär bland Laxås damer och snart fick man byta till större lokaler. Efter två adresser på Postgatan hamnade man till slut på den nuvarande platsen på Tavernagatan. Sortimentet utökades till att omfatta allt inom damkonfektion och så småningom fick även herrarna en egen avdelning. 

Laila har många goda minnen från åren med butiken, systrarna och de anställda lärde sig snabbt vad kunderna ville ha. Ulla fick sin veckade kjol och fru Andersson sin lilla svarta. Om det var en stor fest på gång i samhället såg personalen till att damerna inte gick till festen i likadana klänningar.

Under början av nittiotalet, när Lotta Engberg ledde TV-programmet "Kär och galen", var det stor rusning efter sådana klänningar som Laxåbördiga Lotta bar i TV-rutan. Och en annan period var knytblusen högsta mode. 

Alida glad nybliven ägare

När Aina Norgren gick bort drev Laila butiken vidare i egen regi under några år innan hon kring 2006 gick i pension. Den som tog över då var Disa Jansson och Disa har drivit butiken tills nyligen då Alida Budaica Pulo tog över, efter 17 år som butiksbiträde.

I samband med det tillkom även ett namnbyte Mathilda Dam och Herrmode AB avvecklades för att uppstå som Mathildas Mode den 1 november. 

Alida strålar ikapp med novembersolen utanför skyltfönstren när undertecknad besöker henne. Hon är så glad över den stora responsen hon har fått under invigningsveckan som ägare

- Jag trodde aldrig att det skulle komma så många!

Alida kom till Laxå från krigets Bosnien 1993. Hennes nyblivne make har målat väggar och tak och på ställningar runt om i lokalen hänger nya fräscha kläder. Alida vill hålla ett brett sortiment, alla ska kunna hitta något som passar. I höst är det fortfarande modernt med blommigt, men färgerna är lite dovare än i somras. Nu är det senapsgult, grönt och grått som gäller.

Klockan över dörren pinglar igen. En kund kommer in på jakt efter något snyggt att sätta på sig till helgen. - Så skönt att kunna prova och handla på hemorten, säger hon tacksamt. Och Alida ler nöjt bakom disken. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-11-29 12:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.