Gå till innehåll
Laxå

Trettiofyra tomtar, troll, vampyrer och sagofigurer slöt sig samman inför årets vandring. Foto: Josefine Milton

Magisk trollvandring i Hasselfors

Publicerad: 19 November 2023 16:41

Den som vill vara säker på att stöta på diverse oknytt och sagoväsen i skogen, ska ta sig till Hasselfors vid den här tiden på året. När byalaget anordnar vandring längs med området Lillängen utlyses hundra procent trollvarning.

Under lördagskvällen hälsade Hasselfors byalag besökare välkomna in i en magisk sagovärld. Längs med Lillängens trollskogsliknande område kunde man stöta på vättar, rövare, varulvar och sagofigurer. Det fanns även möjlighet att träffa tomtefar och mor för att överlämna sin önskelista.

Johan Hellman och Caroline Selvin är två av initiativtagarna till Trollvandringen i Hasselfors. Foto: Josefine Milton

Bakom arrangemanget stod från början några föräldrar till barn i samhället. Intresset ökade snabbt och nu är det Hasselfors byalag som ligger bakom den årliga trollvandringen.

I år var det ett femtiotal personer som var med och genomförde kvällen. Uppgifterna är många under ett sådant event, med allt från förberedelser, till att vara troll, älvor, korvförsäljare och chokladhjulssnurrare. Den yngsta deltagaren var sex år och det äldsta närmare åttio.

– Det är grunden till lyckade arrangemang på mindre orter, att alla får vara med, fastställer Johan Hellman som är en av initiativtagarna för eventet.

Han fortsätter:

– Jag gillar idén, att det är ideellt och bygger på eget engagemang. Man knyter kontakter, lär känna varandra och det är ett levande event.

Två älvor, redo att lysa upp skogen för besökarna. Foto: Josefine Milton

Inför nästa år planeras trollvandringen att bli, om möjligt, ännu bättre. Då har de möjlighet att använda sig av Leader projektstöd som de sökt. Pengarna kommer att investeras för att det ska bli ett långsiktigt projekt. 

– Det krävs en kreativ shoppinglista för att få fram fina utstyrslar till troll och vättar. Pengarna kommer att hjälpa oss att ta fram ännu bättre kostymering, säger Hellman.

Frivilliga Hasselforsbor har hittills mer eller mindre stått för att skapa egna kostymer till den uppskattade vandringen. Under lördagen kom det cirka fyrahundra besökare och arrangörerna ser redan fram emot att utveckla det hela till nästa år.

Det var under lördagen en magisk stämning i skogen. Foto: Josefine Milton

Tomtefar och mor fanns på plats för att ta emot önskelistor inför julen. Foto: Josefine Milton

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Laxå