23 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Emmas kvinnor i centrum

Laxåbon Emma Gustafsson bjuder på en spännande utställning på Laxå bibliotek. Foto: Emma GustafssonLaxåbon Emma Gustafsson bjuder på en spännande utställning på Laxå bibliotek. Foto: Emma Gustafsson

Under måndagen 24 augusti var det dags för årets andra vernissage på Laxå Konsthall. Ställer ut denna gång gör den lokala konstnären Emma Gustafsson, vars verk finns att beskåda fram till och med den 18 september.

Corona-restriktioner till trots, där max 30 personer fick vistas i lokalerna samtidigt, möttes Emma Gustafsson av en diger summa besökare på sitt allra första vernissage.

– Det är första gången jag ställer ut. Det känns så klart jättekul att jag fick chansen och det dök upp så mycket folk under kvällen, kommenterar Emma måndagens vernissage.

En lokal talang

26-åriga Emma är uppväxt i Röfors men bor numera i Laxå tillsammans med sin sambo och sin lilla mops. Hon arbetar till vardags som personlig assistent och ägnar sig åt sitt måleri på fritiden. Förutom konsten är hon även förtjust i heminredning och design.

– Jag har alltid varit pysslig av mig, även som liten. Jag kommer ihåg att jag tyckte att bildlektionerna i skolan var roliga men jag höll aldrig på och målade utanför det, berättar Emma.

Själva skapandet gjorde entré för drygt två år sedan. Emma kände ett sug efter att börja måla och pratade om det med sin sambo, som en dag köpte med sig ett litet färgkit med en målarduk som han sedan gav till Emma.

– Så man kan väl säga att det var tack vare honom som jag kom igång med målandet ordentligt. Sedan har det ju växt utifrån det, med olika sorters tekniker och färger, säger Emma.

Från Emmas vernissage måndagen 24 augusti. Foto: Emma Gustafsson Från Emmas vernissage måndagen 24 augusti. Foto: Emma Gustafsson
Starka kvinnor

Emma använder sig av akrylfärger när hon skapar sina verk, det utgör själva grunden, men hon experimenterar och kompletterar också med andra material, bland annat kollage och sprayfärg.

– Mitt tema sätter kvinnan i fokus, med styrka och skönhet, så som man kanske önskade att man själv kunde känna eller vara ibland, förklarar Emma.

Emmas konst, som svänger mellan färgrik och monokrom, med djärva linjer och kraftfullt nedslag, finns även att se på hennes Instagram, egustafssonart, och där var också där hon blev upptäckt av Laxås kultursekreterare Sofie Nordhaag Law.

– Det är tack vare Sofie jag fick chansen att ställa ut. Hon såg mig och min konst på Instagram, jag hade taggat Laxå i ett inlägg, och hörde av sig för att kolla om jag kunde tänka mig ställa ut. Allt hände väldigt snabbt, från det att jag ens började måla till det att jag fick erbjudandet om en utställning. Jag har nästan inte hunnit med riktigt, skrattar Emma.

Mer konst framöver

Tankar finns om att framöver kunna arbeta mer med konsten och kanske till och med leva på den så småningom, även om Emma också trivs där hon befinner sig just nu. Men hon har redan kommit en bit på väg i sin konstresa.

– Jag sålde tio av tjugo målningar under vernissagen! Det känns ju helt otroligt och var inte något jag direkt hade räknat med, funderar hon.

Vem vet, kanske hittar även de tio kvarvarande verken nya hem! Till dess kan man ta sig en titt på Emmas konst fram till och med 18 september. Laxå Konsthall är öppen samma tider som biblioteket, måndag-tisdag kl. 14-18 samt onsdag-fredag kl. 10-15.

Ett av Emmas konstverk. Foto: Emma Gustafsson Ett av Emmas konstverk. Foto: Emma Gustafsson
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-25 16:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.