
Marita Toftling trivs med god kvalitet och hållbar design. Foto: Josefine Milton
Retrobutiken med hållbar inredning
Linne och Lump är en retrobutik med 50-, 60- och 70-tals inredning inte långt från E20 i Laxå. Där finns en stor sortering av noga utvalda danska möbler och en inredning som tar oss tillbaka i tiden. Till en tid då kvalitet betydde mer än kvantitet
Det är stor efterfrågan, runt om i Sverige, på möbler som är skapade av kända designers. Butiken i Laxå är bara en liten del av deras verksamhet. Det flesta möbler säljs vidare till andra orter i Sverige efter att de köpts upp i Danmark och sedan renoverats i butiken.
Marita Toftling, VD för Linne och Lump, berättar att dansk design har en hög kvalitet med en väldigt lång livslängd.
– Det är ett ärligt material, inget är bortbyggt för att det ska bli försvagat. Tanken med de här möblerna var att man skulle kunna renovera och även klä om en stol eller soffa.
Marita kallar det bedrägeri, sättet som möbler byggs på idag.
– Det är ju något fel när man tänker att man ska göra något sämre än man behöver göra det. Förr så hade man inga maskiner, det var hantverk. Nu har man maskiner men man väljer att göra det så dåligt, det är konstigt tycker jag, säger Marita.

-- Många satsar sina sista slantar på en helgresa eller Thailandresa men jag tycker ju att vardagen är väl där som livet är, det är det som det handlar om, säger Marita.
Det är mycket arbete som ligger bakom deras hemsida, alla produkter måste läggas ut en och en och mätas. Stor skillnad från till exempel massproducerade möbler där det räcker med en bild från tillverkaren och att lägga ut tillhörande produktinformation. Hemsidan är dock en viktig del av verksamheten eftersom det är igenom den som den största delen av deras kunder hittar dem.
Möblerna skapar hem på riktigt
Företaget åker med jämna mellanrum och levererar varor till större städer över landet och ibland anlitar de även transportföretag som är vana att hantera möbler. Till Stockholm kör de varannan vecka en fylld lastbil.
– Vi levererar många möbler till nyproducerade, kalla, vita lägenheter i Stockholm. När man ställer in en sådan här möbel så känner man att det blir ett hem. Det blir en värme av de här möblerna, fastställer Marita.

Butikens lampskärmar är nyproducerade med tyger av Stig Lindberg, Marimekko, Svenskt Tenn m.m. Foto: Josefine Milton
Slit-och-slängsamhälle
– Man köper något som egentligen inte är bra. Man konsumerar och känner sig nöjd för en liten stund. Man sliter inte ens på det utan skickar ut det och köper något nytt.
Hon fortsätter:
– Det här är möbler som kan ärvas från generation till generation. Mycket av det som är efterfrågat kommer aldrig ut på marknaden för att det går vidare inom familjer.
Men många väljer att köpa billigt framför kvalitet, hävdar Marita.
– Det är så snabba växlingar inom vad som är modernt nu. Allt blir överexploaterat så att folk tröttnar på det. God design gör att ögat inte tröttnar på det.
Vad är ett fynd?
Vad som kan tänkas vara ett fynd, säger Marita, behöver inte vara billigt utan det kan vara något man letat efter länge eller att det är en produkt som håller väldigt länge. Ett fynd både för inredningen och miljön.
– Vi riktar heller inte in oss på att vara billigast, Vi vill att det ska vara bra kvalitet och snyggt i butiken. Schyssta villkor för dem som jobbar och att vi gör ett ärligt hantverk, fastställer Marita.
Det är dessutom en bransch som är svår att vara billigast i. Även om Linne och Lump är en högkvalitets butik inom secondhand så är det ju ändå det, en secondhandbutik. Den vanligaste formen av detta är loppisverksamhet och sker till stor del utan F-skattesedel. Linne och Lump bedriver sin verksamhet på samma sätt som alla handlare och betalar skatt. Att villkoren för försäljning borde vara lika för alla tycker Marita borde vara en självklarhet.
– Om det var lika många svarttaxibilar som åkte runt (som det finns loppisar), vilket liv det skulle bli. Det är många privata aktörer som har en liten butik hemma och det ska ju egentligen skattas från första kronan, fastställer Marita.

I en garderob, av betsad ek, hänger retrokläder som skulle kunna passa till nyårsfirande. Foto: Josefine Milton

Johan Person och Gustav Toftling rengöring och våtslipar nyinkomna möbler. Foto: Josefine Milton

Rosa Ljung var en svensk keramiker och formgivare vars verk pryder många hem. Foto: Josefine Milton
Under de närmaste dagarna kommer butiken att prydas med adventsljusstakar, julgranskulor och tryckta dukar för möjligheten att fira en retrojul.
Kommentarer
1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.