Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Lifvs lämnar
även Hasselfors

Bilder från Lifvs invigning i Hasselfors. Foto: Cristina SöderbergBilder från Lifvs invigning i Hasselfors. Foto: Cristina Söderberg

Den obemannade Lifvsbutiken i Hasselfors har redan stängt. Containerbutiken ska inom kort köras bort. Den var i januari i år butiken öppnades. Satsningen höll med andra ord inte ens ett år.

– Det är korrekt. Butiken ska flyttas hit till vårt huvudkontor för genomgång, säger Daniel Lundh, en av de som grundade Lifvs. 

Lundh vill ogärna exakt gå in på vad det är som gör att Lifvs stänger i Hasselfors. Han vill inte besvara frågan om omsättningen var för dålig. 

– Det är ett komplext sammanhang av flera saker. Omsättningen i butiken är bara en faktor, liksom kostnader för att hålla butiken igång, varulogistik och liknande. Det är en kombination av saker som som måste fungera.

Provade

Underskattade ni svårigheterna att driva butik på en ort som Hasselfors?

– Nej. Vi provade och kunde konstatera att det inte fungerade just nu. Det är dock inte uteslutet att v i provar en annan gång. Just nu fungerade det inte.

Butiken flyttas dock bort som sagt.

– Det är ju en av fördelarna med vår idé. Att butikerna ska vara relativt enkla att flytta om vi behöver byta plats. Det är ju det som gör att vi kan prova marknaden på olika orter.

Daniel Lundh säger sig ha förståelse för de Hasselforsbor som vant sig vid en butik och som nu blir av med den.

Svårt att hitta personal

Enligt vad Sydnärkenytt erfar har ett problem varit att hitta någon som med rimlig arbetsåtgång kan tänka sig serva butiken, se till att allt fungerar och att varor fylls på. Ett problem har varit att en person haft ett stort område, med få butiker. Under en period hade exempelvis samma person hand om butikerna i såväl Hasselfors som Östansjö, Hjortkvarn och en ort i Värmland.

Daniel Lundh sticker inte under stol med vad han helst vill se. Nämligen att någon tar över och själv driver butiken.

– Lifvs är en fantastiskt franchisekoncept. Både för den som är franchisetagare och oss. 

Han exemplifierar med butiken i Östansjö, som Eva Näslund köpt.

– Hon har blivit ortens hjälte, grannen som fixar livsmedelsbutik.

Lund resonerar vidare om butikernas förmåga att bli framgångsrika.

– Det är heller inte så enkelt att stor omsättning är lösningen, speciellt inte om butiken ligger långt bort, då måste den ju fyllas oftare, vilket kostar också. På vissa håll kan därför Lifvs system i en vanlig butikslokal vara en bättre lösning

Bara kvar i Östansjö

Han menar att Livfs kan driva butik på en plats där en vanlig, bemannad butik skulle kräva ett fem gånger större kundunderlag. Vad det innebär konkret i exempelvis Hasselfors vill han inte gå in på. Fakta är dock att det faktiskt finns orter i ungefär samma storlek som har en bemannad butik, även om butiksdöden på landsbygden varit utbredd de senaste decennierna.

Det var 2020 Lifvs etablerade sig i Sydnärke. Först i Hjortkvarn, i mars, sedan i Östansjö, sedan i Hasselfors. Mindre än två år senare är alltså bara butiken i Östansjö kvar. Men den ägs alltså inte av Lifvs själva. Lifvs grundades 2018.

Tittar man på de siffror om Lifvs ekonomi som finns tillgängliga går det inte riktigt att komma från tanken att Lifvs överskattade möjligheten att tjäna på sina butiker. Butikerna verkar drivas i bolaget Lifvs Scandinavia. Där hade man 2020 en omsättning på strax under 16 miljoner. Förlusten får året hamnade dock på drygt 27 miljoner.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-02 13:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.