Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Fullspäckad kulturhöst i Laxå

Författaren Susanna Alakoski besöker Casselgården i oktober. Pressfoto: Sara Mac KeyFörfattaren Susanna Alakoski besöker Casselgården i oktober. Pressfoto: Sara Mac Key

Laxå kommun bjuder in till en fullspäckad kulturhöst med start redan nu. Fram till och med fredag 25 september kan man ta delta i 75-års firandet av Pippi Långstrump, och framöver väntar bland annat en föreläsning, konstutställningar och sagostund för de små.

Coronapandemin ställde till det för många evenemang under våren och sommaren och i de flesta kommuner i Sydnärke har det ekat tomt på aktiviteter. Nu börjar man dock få ordning på skutan och planerar för olika evenemang, givetvis med Folkhälsomyndighetens rekommendationer i åtanke.

Musikäventyr väntar

I Laxå har man nu släppt höstens kulturprogram som bjuder på lite av varje för både små och stora.

Precis som ovan nämnt pågår redan ett två veckor långt firande av den älskade barnbokskaraktären Pippi Långstrump, och utanför Laxå bibliotek finns ett sockerdricksträd på plats samtidigt som man inne på biblioteket visar en utställning skapad av en av kommunens förskolor. Detta finns att beskåda fram till och med fredag 25 september.

Redan nu på lördag, 26 september, fixar man även ett musikäventyr för barn mellan 0 till 6 år. Det är Diana & CO. som bjuder in till föreställningen ”Lilla liten på turné”, ett musikaliskt och fartfyllt äventyr med sång, intsrument och rörelser. Gratisbiljetter finns att hämta på biblioteket men tänk på att det är begränsat antal som gäller och max en biljett per familj.

Startar spinncafé

Mellan den 12-30 oktober passar man på att fira Laxå bibliotek 50 år, i de nuvarande lokalerna, med en minnesutställning. I oktober, närmare bestämt den 13, kör man även igång ett spinncafé under ledning av textilläraren och konstnären Lena Köster, från Tiveden.

Lena har egna får och är en mästare i att spinna ull. Under kursens gång kommer hon visa grundteknikerna i detta både med slända och spinnrock för dig som vill prova på. Deltagare får gärna ta med egen slända eller spinnrock om man så har. Olika sorters svenskt ull kan man prova på plats. Den som känner sig sugen föranmäler sig senast 12 oktober.

Lär dig spinna med fårull! Foto: Sam Carter Lär dig spinna med fårull! Foto: Sam Carter
Alakoski på besök

Den 20 oktober kommer prisbelönta författaren Susanne Alakoski på besök för att berätta mer om sig själv och sitt författarskap i en föreläsning. Susanna debuterade som författare 2006 med romanen ”Svinalängorna” som också belönades med Augustpriset och både blev en pjäs och en film.

Sedan dess har Alakoski varit redaktör för ett antal antalogier, skrivit ytterligare en roman, fyra barnböcker och två dagboksessäer. Hon är nu aktuell med ”Bomullsängen”, del ett i en romansvit om fyra böcker. Föreläsningen äger rum på Casselgården och entrébiljetter hämtas senast 16 oktober.

Deckarkväll och Mumin

Ännu längre fram, i november, kommer man även uppmärksamma Mumin som firar 75 år samt anordna en deckarkväll där man bjuder på fika. Fler programpunkter följer därefter.

Man bör dock vara uppmärksam på att alla program kan ställas in eller flyttas fram på grund av den rådande situationen.

Hela kulturprogrammet går att se HÄR

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-09-22 18:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla