Gå till innehåll
Laxå / Brott

Laxåföretagare stämmer
före detta politiker för förtal

Publicerad: 28 February 2024 10:15

Laxåföretagaren Pär Jinnerstrand stämmer två personer för förtal i sociala medier. Det var under turerna kring det nu konkursade Laxå bruks Miljöåtervinning AB och byggavfallet i som blev liggande i Röfors, som Jinnerstrand menar att näthatet från de två personerna passerade alla gränser.
– Det måste bli ett slut på denna typ av påhopp på företagare och politiker i Laxå kommun säger Pär Jinnestrand.

– Jag har bland annat anklagats för att vara grovt kriminell och för att ha mutat politiker. Påhopp som helt saknar verklighetsförankring. Haten och påhoppen har också drabbat politiker på ett sätt ingen borde behöva utstå, fortsätter Jinnerstrand.

Han menar dessutom att båda personerna, en före detta socialdemokratisk politiker och en före detta anställd i kommunen har varit helt medvetna om vad de gjort och haft ett klart uttalat syfte.

– Ja, hat på sociala medier kommer ofta till i stundens hetta av personer som inte riktigt vet vad de gör. Här var det frågan om något helt annat. De här två hade en tydlig agenda.

Han fortsätter:

– Man kan ha olika åsikter, olika agenda, olika syn på händelser. Vi ska ha en öppen diskussion, det är viktigt.  Men lögner, förtal, hat och hot helt öppet utarmar demokratin. Det är allvarligt.

Mycket hård ton

När Laxå Miljöåtervinning ville etablera i Laxå tillhandahöll Jinnerstrands bolag både mark och lokaler vid gamla Laxå bruk, i Röfors. Även kommunen släppte till mark.

– Jag tände på idén. Det fanns utrymme och man hade redan hanterat bland annat isolering i lokalerna. Det lät bra och hade förutsättningar att lyckats. Jag är fortfarande av åsikten att ägaren till företaget, Hareton Akoob hade avsikten att faktiskt återvinna och sortera byggavfall. Men flera saker gick fel. Bland annat uppstod tidigt hatstormen i sociala medier. De som orkestrerade den hade ett tydligt syfte, som de var öppna med, att till varje pris stoppa verksamheten med sortering av byggavfall i Röfors. De ville inte ha någon verksamhet överhuvudtaget där.

Sydnärkenytt har tagit del av debatten i några olika lokala facebookgrupper. Det råder ingen tvekan om att tonen varit mycket hård och att både påhopp och grova anklagelser haglat. Även Sydnärkenytt har fått sin del av de hatiska kommentarerna och anklagats för saker som får betraktas som rena lögner, gränsande till förtal.

Själv misstänkt för miljöbrott


Om den påstådda kopplingen till det konkursade Stockholmsföretaget NMT Think Pink, bolaget vars ägare nu står åtalade för grova miljöbrott, säger Jinnerstrand så här:

– Det fanns ingen sådan koppling, det är en del av förtalet.  Bolaget var helt fristående från dem, det fanns överhuvudtaget ingen inblandning. Men NMT- Think pink anlitade Laxå bruks Miljöåtervinning för att sortera och återvinna avfall.

Det visade sig också i efterhand att en konsult Akoob anlitat var kopplad till NMT Think pink Akoob har i en tidigare intervju med sydnärkenytt sagt att han blev lurad av konsulten.

– Tiotals anmälningar, med efterföljande myndighetsåtgärder mot verksamheten, gjorde ju att sorteringen i Röfors aldrig fick en chans att komma igång ordentligt. När Akoob överklagade fick han ju rätt, flera gånger.  Men de ideliga produktionsstoppen i kombination med att NMT Think Pink inte betalade fakturorna knäckte till sist bolaget, fortsätter Jinnerstrand

Både Pär Jinnerstrand och Hareton Akoob är åtalade för miljöbrott i spåren av konkursen. Anklagelserna gäller bergen av byggsopor som blev kvar efter konkursen, som till sist Laxå kommun tvingades sanera. Akoob och Jinnerstrand är dock inte anklagade för grovt miljöbrott utan bara miljöbrott.

Annons

laxa