Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Pandemin: Laxå tar det säkra före det osäkra

Restriktionerna med pandemin har som alla vet hävts. Men i Laxå har smittspridningen varit hög den senaste tiden, och nu tar kommunen det säkra före det osäkra och ställer in två planerade offentliga möten.


Det ena mötet skulle ha hållits ikväll, alltså den 12 oktober, i Finnerödja. Nästa möte som ställs in var tänkt att hållas i Hasselfors den 14 oktober.

Dessa möten handlar inte alls om smittspridning, däremot om orternas utveckling framöver.

- I den situation som råder med pandemin skulle det inte varit passande att hålla de här dialogmötena, vi  får återkomma när det kan bli av, säger Hans Traav, utvecklingschef inom Laxå kommun.

Elever på två skolor smittade

Laxå har drabbats hårt av pandemin. De senaste sju dagarna har 55 personer konstaterats smittade i  Covid-19. Drabbade är elever på två skolor samt personal.

- Det är en mycket hög siffra för en liten kommun som Laxå, fortsätter Hans Traav.

Enligt den senaste informationen är 13 elever i 4 klasser på Saltängsskolan, och 33 elever i 12 klasser på Centralskolan, smittade. Därtill 9 personer från skolpersonalen.

Hoppas att kulmen är nådd

- Vi får ju verkligen hoppas på att vi nått kulmen. Smittspridningen på de här sju dagarna har varit omfattande jämfört med andra kommuner. Askersund och Lekeberg har inga som smittats de här dagarna, säger Hans Traav.

Testkit har delats ut till barnen i Laxåskolorna, och meningen är att föräldrarna ska hjälpa till med att ta testet.

- Det är på så sätt vi upptäckt att allt fler drabbats. Skulle sådana här testkit ha delats ut i andra kommuner kanske antalet som smittats ökat även där.

 

FAKTA

Antal nya fall / Covid 19 för Sydnärkekommunerna.

Första uppgiften visar nya fall de senaste 7 dagarna (fram till 10 oktober). Siffran inom parentes visar totalt antal fall hitintills. Källa: Region Örebro län.

Askersund: inga nya fall (835)

Hallsberg: 15 fall (1 669)

Kumla: 8 fall (2 271)

Laxå: 55 fall (516)

Lekeberg: inga nya fall (670)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-12 10:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.