11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kommer Laxå nobba Vätternvatten?

Laxå vatten AB, företaget som hanterar dricksvattnet i Laxå kommun kommer föreslå kommunstyrelsen att Laxå hoppar av Vätternvattenprojektet.
Beslutet om Vätternvatten kommer troligtvis upp på fullmäktige i september.

Laxå kommun har låtit företaget Sveco utreda framtida möjligheter för Laxås dricksvattenförsörjning. I rapporten kommer Sveco inte oväntat fram till att Laxå kommun i dag har bra, väl fungerande dricksvattenförsörjning, men att den kräver investeringar. Det stora problemet är att det helt saknas reservvattentäkt.

Det var också det konkreta skälet till att Laxå 2008 gick med i Vätternvattenprojektet, som går ut på att leda vatten i en tunnel från Vättern till ett vattenverk utanför Hallsberg, från vilket vattnet sedan ska distribueras ut till de medverkande kommunerna. Kumla, Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Örebro. Askersund hoppade av tidigare. Nu kan det alltså hända att även Laxå kommun gå den vägen.

Vill bygga egen reservvattentäkt

Vättervattnet skulle kosta ungefär tre miljarder, Laxå skulle stå för tre procent, cirka 120 miljoner.

Trots det menar alltså både Laxåvatten AB och Sveco att det är bättre om Laxå arbetar med den vattentäkt man har. För att lösa frågan om reservvattentäkt föreslås att Laxåvatten AB investerar i ett reservsystem som bygger på grundvatten från Skarbyholmsområdet, med en ledning till Laxå. Skarbyholm ligger några kilometer öster om Laxå.

Ett av skälen till Vätternvattnet är enligt Sveco säkerheten. Man ser flera scenarior. Bland annat tunnelras och att sjön förgiftas. Med egen försörjning menar man att Laxå skulle få större handlingsutrymme om något sådant skulle hända. Kostnaderna för att utveckla den vattentäkt som finns och bygga en egen reservvattentäkt beräknas bli något billigare.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-16 10:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.