Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Tårtkalas när Laxå blev helt skuldfritt

Laxå kommun är en kommun som är helt skuldfri. Foto: LG MånzonLaxå kommun är en kommun som är helt skuldfri. Foto: LG Månzon

Idag onsdag var det tårtkalas i Laxå. Kommunen är nämligen helt skuldfri, och det firades med lite festivita i kommunhuset på Postgatan.

Den sista kommunala skulden var på 11,8 miljoner kronor, och den betalades dagen för tårtkalaset.

- Det känns fantastiskt . Laxå har tillhört Sveriges fattigaste kommuner och gått till att vara helt skuldfri, säger kommunstyrelsens ordförande, kristdemokraten Bo Rudolfsson.

Solen sken utanför fönstren, men förutom stekhetta gav den en glad stämning. Folk kom, folk gick.

Sken ikapp med solen

Bo Rudolfsson sken i kapp med solen.

- Det är inte många kommuner som är skuldfria, sa han.

Som kommun är Laxå helt skuldfri men de kommunala bolagen har skulder.

Dagen då sista kommunskulden betalades blev  det fest på kommunhuset. Dagen då sista kommunskulden betalades blev det fest på kommunhuset.
Värde i fastigheter

- Men bolagen har också tillgångar långt över vad de har i skulder, säger Bo Rudolfsson och nämner Laxåhem som har ett övervärde på sina fastigheter på uppemot 300 miljoner kronor.

När den nuvarande politiska ledningen, kristdemokraterna, centern och miljöpartiet tog över majoriteten 2014 fanns en skuld i kommunen på närmare 78 miljoner kronor.

- Det var riktigt riktigt illa då, Laxå var en fattig kommun och det fanns knappt pengar till att betala ut löner till personalen, säger centerpartisten Paul Särnholm som deltog.

Pengar från staten

En av förklaringarna till att kommunen nu är skuldfri är att man tagit emot många nyanlända och flyktingar.

- Vi har fått pengar från staten till detta, men vi har också gjort ett jättebra arbete.  80 procent av de som kom hit är i självförsörjning, och det är en exceptionell hög siffra, säger Bo Rudolfsson. 
Över hälften av de som kom 2013/2014 bor kvar i Laxå, enligt Bo Rudolfsson.
- Det är en klar fördel eftersom det ger skatteintäkter långsiktigt.

Centralisering av äldreomsorgen

Ytterligare en sak Rudolfsson nämner är centraliseringen av äldreomsorgen till Ramundergården, en enhet istället för tre, och till det ett stärkt ledarskapet på skolan.

När kommunen nu är skuldfri slipper man räntekostnaderna som legat på 500 000 till 800 000 kronor per år.

- Det är pengar vi istället kan lägga i verksamheten.

Men några investeringsplaner finns inte för dagen, enligt Bo Rudolfsson.

- De är i princip gjorde. Men vi har precis börjat med budgeten för 2023 och i den finns äskanden på 17 miljoner kronor som är ganska saftigt. Den summan ska ned till 6-7 miljoner kronor vilket borde vara en normal nivå.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-15 22:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.