03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Laxå bruks miljöåtervinning i konkurs

En av skräphögarna i RöforsEn av skräphögarna i Röfors

Laxå bruks miljöåtervinning i Laxå har gått i konkurs. Företaget som kritiserats hårt av närboende fick akuta ekonomiska problem i spåren av att Stockholmsföretaget NMT Think Pinks ledning åtalades för grov brottslighet.

​Laxå bruks miljöåtervinning AB i Röfors var inte ägarmässigt kopplat till NMT Think pink. Men ägaren Hareton Akob berättade i en tidigare intervju att NMT Think Pink var Laxåföretagets största och mest betydelsefulla kund. Laxåföretaget hade också anlitat den konsult som häktades tillsammans med NMT Think Pinks VD. Konsulten var också kopplad till det företag som låg bakom batteriskandalen i Kumla.

Återviningsföretaget i Laxå har mött stort motstånd från Röforsborna från starten 2018. Man har ådragit sig tiotals anmälningar och företaget kom att bli Sydnärkes Miljöförvaltnings största ärende.

Damm och buller

Klagomålen har framför allt handlat om buller och damm som uppstått när man sorterat avfall. Verksamheten har i omgångar stoppats av miljöförvaltningen. Hareton Akob har överklagat och har faktiskt, så här långt, fått rätt i sina överklaganden. Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten har inte ansett att verksamheten i Röfors brutit mot lagen, åtminstone inte så det motiverar ett förbud av verksamheten.. Företaget etablerade i Laxå Bruks gamla lokaler sedan man fått köpa mark och fått tillstånd i ett så kallat delegationsärende. Det var kommunalrådet själv, Bo Rudolsson som fattade beslutet. Skälet till det var att beslutet fattades mitt i sommaren, då det var långt till nästa möte i kommunstyrelsen.

Ansträngd ekonomi

När Sydnärkenytt var i kontakt med Hareton Akob i samband med att NMT Think Pinks ledning häktats berättade han att ekonomin blivit hårt ansträngd, dels för att verksamheten stått stilla i perioder, dels för problemen i NMT Think Pink. Han berättade också att den brottslighet ledningen för NMT Think Pinks ledning anklagades för kom som en överraskning.

Akob lovade i en tidigare intervju i Sydnärkenytt att de problem som närboende upplevt skulle åtgärdas. Han hävdade också att han på vissa områden gått de boende till mötes. Företagsidén var att sortera och återevinna osorterat byggavfall, bland annat just från NMT Think Pink, som samlat in avfallet i Stockholmsområdet. Det har sett rejält skräpigt ut och det har lagts avfall i högar. Hanteringen har jämförts med vad NMT-think pink gjort bland annat utanför Sala. Där var det dock frågan om betydligt större volymer. Nu lär saneringen av området i Röfors antingen hamna på fastighetsägaren, eller på kommunens bord.

Det har aldrig rört sig om något direkt miljöfarligt avfall, utan plasat, gips, tegel, betong och liknande, i en salig blandning. Företaget bytte nyligen namn till Miljöåtervinning i Röfors AB.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-30 6:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.