Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Forskningssamarbete när förskola fick pris

Barnen själva hade också del i att förskolan Jordgubben i Finnerödja blev Årets hållbara förskola 2021. Foto: LG MånzonBarnen själva hade också del i att förskolan Jordgubben i Finnerödja blev Årets hållbara förskola 2021. Foto: LG Månzon

Förskolan Jordgubben i Finnerödja blev helt nyligen utsett till Årets hållbara förskola 2021 i Håll Sverige Rents rikstävling. En stor del i det är ett forskningssamarbete med Örebro universitet.

Det var 2019 som lektor Sara Frödén inledde forskningsprojektet Hållbar och likvärdig skola, på samtliga förskolor i Laxå kommun.

Forskningssamarbetet ledde till att en av förskolorna, Jordgubben i Finnerödja, fick utmärkelsen Årets hållbara forskola 2021.

Sara Frödén är lektor i pedagogik, undervisar på lärarutbildningen och driver flera praktiknära forskningsprojekt.

Forskning på plats, kan man säga. Det är något som blivit allt vanligare inom förskola och skola.

Alla förskolor i Laxå involverade

- Alla förskolor i Laxå har varit involverade i forskningsprojektet och samtliga är nu Grön Flagg-certifierade, säger Sara Frödén. 

All personal på kommunens förskolor har tagit del av hennes föreläsningar och återkopplingar, exempelvis på gemensamma planeringsdagar. 

- Teman för mina föreläsningar har varit alltifrån barns inflytande till lärande för hållbar utveckling.

Sara Frödén. Foto: Örebro universitet Sara Frödén. Foto: Örebro universitet
Stöd och återkoppling

Under de tre åren har Sara Frödén både fungerat som ett stöd i processen genom att ge återkoppling och förslag på olika utvecklingsområden, men också bidragit med kunskap genom att vidareutbilda pedagogerna.

Och jo, hon har förstås även träffat barnen själva och som vid Jordgubbens förskola följt med ut för att utforska naturen.

- Barnen har varit förväntansfulla och uppskattat hennes besök. Vi har varit till vårt projekt bäverhyddan vid Åbydammen och Sara följde även bäverhyddan som barnen byggt inomhus och barnen har berättat om vad de lärt sig, säger Helena Karlsson, förskollärare vid Jordgubben och tillägger barnen själva varit medvetna om att de varit med i ett forskningsprojekt, och att man forskat tillsammans med Sara.

Blev inspirerade

Helena Karlsson säger som exempel att forskningsprojektet lett till att Jordgubben inspirerats att använda ljudinspelningar i Grön Flagg-arbetet och forskningsprojektet.

- Att fånga upp detaljer i det barnen berättar har utvecklat barnens delaktighet, inflytande i lärandet, att barnen uttrycker vad de lärt sig och vill lära sig- och av vem och vart.

- Det de till exempel lärt sig om bävern är de noga med att påpeka att det kommer från Ellen som är rektor för förskola, vilket visar att barnen känner sig sedda av ledningen med. Det är viktigt med engagemang hela vägen med skolchef, rektor, pedagoger, barnen - och i det här fallet forskare.

Helena Karlsson. Foto: LG Månzon Helena Karlsson. Foto: LG Månzon
Stöd från ledningen

Utmärkelsen Årets hållbara förskola 2021 visar att eldsjälar behöver stöd från ledningen, menar Sara Frödén.

- Det tycker jag ledningen i Laxå har uppmärksammat och lyckats med. Idag är ju alla förskolor i Laxå Grön Flagg-certifierade och det känns jättekul att få ha bidragit till det.

Sara Frödén har samlat in forskningsmaterial genom att följa förskolornas arbete, göra observationer och intervjua både pedagoger och barn.

-Att jag tidigare arbetat som förskollärare gör nog att det varit lätt för mig att skapa relationer med barnen under mina besök. Jag har upplevt att barnen generellt sett har varit väldigt öppna, positiva och känt sig delaktiga i min forskning under hela tiden. De har glatt berättat om allt möjligt för mig - även när jag inte frågat dem! 

Barn uppskattar att bli lyssnade på

Barnen uppskattar att bli lyssnade på, av en vuxen som är genuint intresserade av det de gör, framhåller Sara Frödén.

- De har bjudit in mig i deras lekar och aktiviteter och jag har ätit måltider, varit med på samlingar, läst böcker, pysslat, lekt och hängt i skogen och på gården med dem. Det har verkligen varit ett privilegium att få träffa så många härliga barn - och pedagoger!  -  och få delta i alla möjliga aktiviteter och vardagsrutiner på förskolan.

Som forskare har hon lärt sig mycket nytt.

– Vi har haft ett bra ömsesidigt kunskapsutbyte och lärt av varandra i det här projektet. I min forskning tittar jag på utbildning för hållbar utveckling ur ett barnperspektiv. Hur kan vi rusta barnen så att de klarar av de klimatrelaterade utmaningar vi står inför? Jag håller på att analysera materialet just nu för att kunna skriva en slutrapport och sedan publicera mina resultat i artiklar.

FAKTA

Förskolan Jordgubben i Finnerödja fick sin utmärkelse på Hållbarhetsdagen den 11 november, som var till för skolor i hela Sverige. Förutom att skolor och förskolor fått pris fick alla som jobbat med Grön Flagg, hissa den flaggan. Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent framhäva vikten av hållbar utveckling och därmed skapa förändring. Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella närverket Eco-Schools, ett världsomspännande program för lärande inom hållbar utveckling. 

Juryns motivering till Jordgubbens pris var: För en hållbarhetsresa där barnen varit delaktiga, haft inflytande och visat stort intresse för att lära sig om djur i sin närmiljö. För förskolans fina spridning av sitt arbete med lärande för hållbar utveckling genom ett forskningsprojekt med Örebro universitet, lokalmedia samt till andra förskolor i kommunen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-26 15:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.