Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Grusat sagoland kan bli gratis odlingslotter

Johnny Leinonen som är vd för Marin & Fritid vill erbjuda odlingslotter till Laxåborna. Foto: LG MånzonJohnny Leinonen som är vd för Marin & Fritid vill erbjuda odlingslotter till Laxåborna. Foto: LG Månzon

För femton år sedan var området snett emot Marin & Fritid i Laxå tänkt att bli en sagoland för barn. Nu kan det bli odlingslotter - fritt att använda för Laxåborna.

Det handlar totalt om fem till sex tunnland mark vid Klockartorp, som stått oanvänt i i drygt 15 år. Marken finns snett emot Marin & Fritid, över E 20.

Johnny Leinonen som både äger den aktuella marken och båtföretaget säger så här:

- Jag är inte ute efter att tjäna några pengar på det här,  jag vill helt enkelt att det ska bli liv och rörelse i området. Och för den som vill ordna en odlingslott på området ska det inte kosta något.

Presenterat för kommunen

Johnny Leinonen har nu presenterat sin idé i en skrivelse till kommunen.

- Vad jag vet behövs egentligen inget tillstånd , men jag vill gardera mig mot att det ska stöta på hinder, men eftersom vi äger marken ska det inte vara några bekymmer.

Gigantisk trästubbe

Runt åren 2006 - 2007 fanns det planer på att göra området till ett sagoland för barn. Träkonstnären Sören Niklasson var idégivare och pådrivare och Johnny Leinonen stod för marken. 
Vid den här tiden bodde Sören Niklasson själv i en gigantisk trästubbe på området, och hade getter.
- Han fick ju bo där. Jag var inne i den här stubben, det var stort och det fanns toalett. Det var som ett sagoslott, säger Johnny Leinonen.

Utomhusarena för proffsboxning

Planerna var omfattande; ett sagoland för barn med lekplatser, karuseller med mera. Niklasson ville även bygga en stor träarena för proffsboxning. Det skulle bli platsen för Sveriges första utomhusgala för proffsboxning på många år. 
- Han hade massor av idéer och jag sa; gör det du tycker är rimligt, säger Leinonen.

Gångtunnel under E20

För att satsningen skulle kunna göras krävde dåvarande Vägverket en gångtunnel under E20. Detta för att människor på ett säkert sätt kunde ta sig över den väl trafikerade vägen.
- Den kostnaden skulle ju vi få ta, och det handlade om flera miljoner, säger Leinonen.
Han gick igenom detaljplanen med kommunen, och allt verkade klart.
Luften gick dock ur projektet, och markområdet förblev orört. Det enda som är kvar av av projekt sagoland idag är minnen, tidningsklipp och Niklassons stubbe som nu är mer eller mindre en ruin.
 

Ordning på torpet

Men nu ska det bli fart i området och ordning på torpet - och det här odlings och naturintresserade Laxåbor kommer in i bilden.
- Det viktiga är att området kommer till användning, och det passar ju väldigt bra med att odla där eller göra kolonilotter. Kanske några vill bygga Attefallshus där framöver, och det är väl okej bara kommunen ger klartecken.
Området vid Klockartorp är fint, och det finns också en liten konstgjord sjö där, och marken ska vara lätt att röja, berättar Johnny. 
- I lördags var det flera som kom in i vår butik och frågade efter var det området var, de ville promenera där med sina barn. Någon har också satt upp bikupor där, och det är ju jättebra för naturen.
 

Robinson-Johnny och friluftsliv

Johnny Leinonen är ett känt namn inom företagsbranschen. Han driver fyra båtvaruhus, förutom i Laxå, i Örebro, Karlstad och Åmål.
Han har även varit med i tv-såpan Robinson, och fick i kvällspressen smeknamnet Robinson-Johnny.
- Jag var faktiskt med tre gånger, det är världsrekord i deltagande, säger han. 
Blev du taggad för ett aktivt friluftsliv?

- Det är inte därför jag vill göra den här satsningen med odlingslotter. Det är för att få lite liv och rörelse i området.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-08 18:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla