Gå till innehåll
Laxå
En barista står vid en disk med surfplatta och betalterminal på ett café. Bakom honom finns hyllor med staplade koppar, glas, vatten på flaska och en växt. En meny på väggen listar kaffepriser.

- Det känns jättebra! Det har varit mycket så klart, men det visste man ju redan innan att det skulle bli, säger Casper Ramqvist om första halvåret som arrendator av Sockenstugan. Foto: Josefine Milton

Högsäsong för Sockenstugan vid Borasjön

Publicerad: 9 July 2024 8:53

Sedan årsskiftet är det Casper Ramqvist som arrenderar det populära utflyktsmålet Sockenstugan.

Casper Ramqvist första säsong som arrendator har flutit på bra och både lång- och kortväga gäster besöker cafét dagligen.

– Jag är lite förvånad över att det kom så många på en gång när vi öppnade. Det var en positiv överraskning, säger Casper.

Cafét är fyllt av allehanda bakverk, sallader, våfflor och glass. En lanthandelkänsla har skapats med hjälp av hyllor fyllda med närproducerade produkter och från andra delar av Sverige.

Hyllor fyllda med olika burkar, burkar och flaskor med livsmedel ordnade efter typ. Svarta tavlor visar produktnamn och priser. Trägolv och minimal inredning bidrar till en rustik atmosfär.

I gårdshyllan hittar man drycker, pasta, såser och mycket mer. Där står även Sockenstugans egen marmelad med smak av Aroniabär och jordgubbar. Foto: Josefine Milton

Bakandet står arrendatorn själv för och till hjälp i verksamheten har han fem sommarjobbare. Att vara egenföretagare innebär frihet att bestämma sin egen meny och väldigt roligt att ha anställda som gör att det blir en gemenskap, berättar Casper.

Att vädret inte har varit det bästa den senaste månaden tror inte Casper har påverkat så negativt.

– Kanske hade det sålts mer glass om vädret hade varit bättre men det är ett fungerande koncept och ett inarbetat ställe så det är så många som kommer hit, berättar Casper.

En trästuga med tegeltak, omgiven av picknickbord och stängda paraplyer på en gräsbevuxen gräsmatta, under en delvis molnig himmel.

Bergslagsleden och Munkastigen passerar Sockenstugan och många vandrare passar på att pausa i stugan. Foto: Josefine Milton

När denna säsong är över ska han utvärdera hur det har gått och se vad som kan göras bättre till nästa år. Det finns framtida planer på att ha öppet året runt.

– Kanske inte ha öppet varje dag, men till exempel öppet runt advent för att få bygden lite mer levande, säger Casper.

Det finns även möjlighet att övernatta vid Sockenstugan. Där finns två rum för uthyrning, ett med sex bäddar och ett mindre med två. Och på parkeringen finns tre ställplatser där förbipasserande hus på hjul kan parkera över natten och få tillgång till dusch och toalett.

Annons

laxa