Gå till innehåll
Laxå

Laxå Miljöåtervinning AB: "NMT Think Pink var en stor kund – vår största"

Publicerad: 15 September 2020 21:49

Företaget Laxå bruks Miljöåtervinning i Röfors har tagit emot en del av det osorterade byggavfall som figurerar i härvan kring Bella Nilsson och Stockholmföretaget NMT-Think Pink, som nu utreds för grov ekonomisk brottslighet och grovt miljöbrott.

Hareton Akob som äger Laxå Bruks miljöåtervinning kommenterar det hela så här:

– Vi har ingen annan koppling till NMT Think pink än att de är en stor kund, vår största. Tyvärr är de skyldiga oss stora pengar. Vi hade en stor affär med dem. Det kommer påverka oss och jag försöker hitta en lösning på problemen. Det känns riktigt jobbigt nu.

Anlitade konsult

I ett reportage på en nyhetssajt som heter Konkret framstår det som att Laxå Miljöåtervinning AB är grundat av ett företag som heter BS-Consulting och på det sättet skulle vara länkat till NMT Think Pink. BS-Consulting ska ha drivits av en före detta yrkeskriminell.

– Det stämmer inte. Det var jag som grundade företaget. Men däremot anlitade jag BS-consulting som konsult 2018-2019, när vi startade upp vår verksamhet. Kanske borde jag ha kollat upp företagets bakgrund bättre. Men när man får en offert från en konsult som fått bra vitsord från andra företag är nog inte första tanken att konsulten skulle vara kriminell, menar Akob.

– Tråkigt och riktigt chockade är vi över det som sker med NMT. i vår vildaste fantasi kunde vi inte tro att det som har hänt kunde hända, säger han.

Leveranserna från NMT Think Pink stoppades enligt Hareton Akob under måndagen.

Många klagomål

Akob menade i en tidigare intervju i Sydnärkenytt att han hade lösningen på NMT-Think Pinks problem, det vill säga att bli av med byggavfallet. Han hävdade nämligen, att han till skillnad från NMT-Think Pink både kunde sortera och återvinna byggavfallet.

– Det är också det de betalat mig för.

Hur de går nu återstår att se. Verksamheten i Röfors stoppades i somras av Sydnärkes Miljönämnd som en reaktion på omfattande klagomål på damm och kringflygande plast. När Sydnärkes Miljöförvaltning inspekterade på plats kom de fram till att det fanns brister och stoppade verksamheten på obestämd tid.

Detta beslut upphävdes dock av Länsstyrelsen som ansåg att ett stopp var en allt för kraftfull sanktion, att det inte fanns laglig grund. Ärendet överklagades då till Mark- och miljödomstolen, som inte heller ansåg att det fanns tillräckligt laglig grund att för ett stopp av verksamheten, som då fick tillstånd att starta igen.

Annons

laxa