03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Laxå har sin egen FN-avdelning

Laxå FN-förening firade FN-dagen genom att bjuda in till föreläsning och fika på Laxå bibliotek. FN-förbundets utställning "Flicka" fanns också på plats.

Ordföranden Olavi Mustonen hälsade alla välkomna bland annat FN-distriktets ordförande Siv Kanon från Karlskoga och globetrottern Kjell Sundkvist från Örebro som berättade om en resa till Israel och Palestina.

Kjell berättade om projekt

Även Hubert Oskarsson som varit med och startat föreningen, som nu firar 40 år, har under många år varit ordförande och cirkelledare. Han berättade om utställningar om t ex Västpapua och Vatten och föreläsare som Joachim Israel, Jan Mårtensson och Inga Thorsson men också om svårigheten att idag få nya engagerade medlemmar.

Kjell Sundkvist Kjell Sundkvist

Dagens föreläsare Kjell Sundkvist har varit med i flera internationella projekt bland annat i Nicaragua, Bolivia, Sydafrika och Brasilien berättade om sin resa till Israel och Palestina i ett internationellt solidaritetsprojekt som drivs av bland annat Verdandi Örebro och med stöd av Olof Palmes Center och som ska pågå under fem år.

Ramallan-Jerusalem är två skilda världar. Muren som skiljer Palestina från Jerusalem är 70 mil lång och åtta meter hög och är till stor del byggd på Palestinskt territorium. För de människor som ska från Israel till Palestina (och tvärtom) finns checkpoints med hårda kontroller, långa tunnlar omgivna av taggtråd.

För Kjell och övriga deltagare gällde att ha alla papper i ordning och att utsättas för timslånga förhör både på vägen till och från Ramallah. En berättelse om verkligheten som fler borde ha passat på att höra.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-25 20:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.