05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Finngården ska stå klar under våren 2021"

Ett välkänt värdshus som förfallit. Foto: ArkivbildEtt välkänt värdshus som förfallit. Foto: Arkivbild

Nu lovar ägaren till det förfallna värdshuset Finngården i Finnerödja att huset snart ska rustas.
- Vi ska tag i det här, säger Jawad Abu Mueleq som bor i Stockholm och som äger fastigheten.

Värdshuset Finngården har stått övergivet sedan verksamheten upphörde för fem-sex år sedan. Det var förr en populär restaurang, känt inte bara lokalt utan även ute i landet. Dess strategiska läge och goda rykte gjorde att det även blev som ett stamlokus för många kändisar på turné.

Påminnelse om gångna tider

Nu flagnar målarfärgen, taket läcker in vatten, och som en sorgsam påminnelse om gångna tider finns skyltar kvar som signalerar: Öppet. Närmsta granne är Finnerödja hembygdsförening, och de kan berätta att de ofta får svara på frågor varför värdshuset tillåtits förfalla.

- Jag vet, säger Jawad Abu Mueleq, jag har talat med de som bor i trakten, det här har varit ett populärt ställe. Och det finns mycket nostalgi kring värdshuset.

Besökte Finngården

Han kan även berätta att han besökte Finngården förra veckan.

- Vi var där och mätte på fönstren och kollade taket som behöver renoveras.

Efter att värdshuset stängde kring 2013-2014 har fastigheten haft flera ägare. Jawad blev ägare från den 24 juni förra året. Redan när han tillträdde fanns ett föreläggande från Sydnärkes byggnämnd i april 2017, om att byggnaden måste antingen rustas eller rivas.

- Sen kom ju Coronan, och det gjorde ju inte att det här blev lättare, säger Jawad på telefon.

Vill inte riva

Men riva byggnaden? Nej, det är inte den nye ägarens planer.

- Det skulle vara mycket dyrare att riva än att renovera huset.

Jawads plan är alltså att blåsa nytt liv i verksamhet. Som ett första symboliskt steg har nya öppet-skyltar inhandlats, berättar han.

- Vi har funderat på att utöka med 20 övernattningsrum. Det finns möjligheter att bygga till på ett smart sätt som inte behöver kosta så mycket.

Det stora hindret är just finansieringen.

Finansplan upprättas

- Vi söker ekonomi i verksamheten, och jag har talat med Almia om det finns möjligheter till något stöd därifrån och min revisor ska göra en businessplan.

Jawad har även varit inne på att starta någon form av boende i byggnaden.

- Kanske för rehabilitering eller äldreboende, jag har pratat med kommunen men det verkade inte finnas något intresse.

Föreläggande

Nästa vecka planerar Jawad Abu Mueleq göra ett nytt besök på Finngården för att röja upp i trädgården. Han är förstås medveten om det finns ett föreläggande på fastigheten, och Sydnärkes byggförvaltning sa i augusti att man skulle följa upp ärendet.

- Min ambition är att värdshuset ska vara klart under våren 2021.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-13 12:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.