Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hasselfors höll i film/fotofestival via datorn

Jonas Forsberg, David Tverling och Robin Eriksson i Hasselgården. Foto: Cristina SöderbergJonas Forsberg, David Tverling och Robin Eriksson i Hasselgården. Foto: Cristina Söderberg

Under lördagen anordnades Hasselfors egen film och fotofestival. Det blev dock såklart lite andra förutsättningar än vanligt för den traditionsenliga festivalen.

Hasselfors Naturfoto- och filmfestival är en dag då Hasselgården brukar vara fylld av fotoutställningar, filmvisning och föreläsningar av skickliga naturfotografer och fler besökare än vad som egentligen får plats. En gemytlig och skön stämning kännetecknar dagen med många fina naturupplevelser, hemlagad lunch och gofika som Hasselfors byalag ansvarar för.

David var spindeln i nätet

I år blev allt detta en omöjlighet på grund av pågående pandemi.

Men istället för att bara ställa in festivalen föddes idén att göra en digital version med live-sändning via YouTube. David Tverling antog utmaningen och har varit ”spindeln i nätet” för att planera och genomföra arrangemanget med hjälp av Robin Eriksson och Jonas Forsberg.

Från Hasselgården i Hasselfors sändes därmed 2021 års Naturfoto- och filmfestival live i lördags eftermiddag med medverkan av ett femtontal naturfotografer i studion eller via länk.

Av årets sex medverkande föreläsare inledde Jonas Forsberg traditionsenligt festivalen. I år med bildberättelsen ”Åren går – bilder på gångavstånd”.

“Inväntar något djur”

Efter att en del tekniska problem i början av sändningen klarats av var festivalen igång med David Tverling som programledare.

Anna-Lena Winnerstam var en av föreläsarna med berättelsen ”Sörbyskogen – Älska mig för den jag är”, en uppmaning om att värna om värdefulla skogsområden.

Jürgen Puls, som även tidigare medverkat vid fotofestivalerna i Hasselfors, visade några av sina fina naturbilder och berättade att han ibland sätter sig på en vacker plats och inväntar att något djur passerar. Hans bilder bekräftar att det är en bra strategi.

Mera naturbilder från årets fotofestival kommer i nästa nummer av byalagets tidning ”Hasselbladet” i början på mars. Det blir ett specialnummer med naturfoton av högsta klass.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-08 11:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.