Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Täckelsen faller för Laxås nya företagsområde

Kommunalrådet Bo Rudolfsson får sträcka på sig för att vägskylten vid det nya företagsområdet ska komma i dagern. Foto: LG MånzonKommunalrådet Bo Rudolfsson får sträcka på sig för att vägskylten vid det nya företagsområdet ska komma i dagern. Foto: LG Månzon

En ny gata och mark för ett nytt företags område har anlagts i Laxå, alldeles intill E20 vid Laxo Mekan. Nu ska industrimarken erbjudas företag, för fler arbetstillfällen i Laxå.

- Det är ett fantastiskt bra skyltläge för ett tillverknings- eller försäljningsföretag, eftersom det ligger alldeles intill E20, säger kommunalrådet Bo Rudolfsson.

Den nya gatan går från väg 205 och ansluter till Storängsvägen vid Laxo Mekan. ("Den nya gatan" innebär i praktiken att Storängsvägen förlängts, den finns redan i industriområdet men slutar tvärt).

I och med att gatan är klar kan Laxå kommun marknadsföra etableringsmarken mellan gatan och E20.

Nya jobb

Genom att området förberetts för företag hoppas kommunen på fler arbetstillfällen.

- Vi prioriterar verksamheter som ger arbetstillfällen, säger Bo Rudolfsson.

Området är till ytan totalt 30 000 kvadratmeter stort. Fjärrvärme, vatten och avlopp finns framdraget, och det är förberett för bredband.

- Det kan styckas av till mindre enheter, eller så kan det bli ett företag där, säger Bo Rudolfsson.

- Nu kommer man in till området nästan direkt från E20, säger Bo Rudolfsson. Man behöver inte som på många andra ställen trassla sig in och åka dit och dit för att komma fram.

Bandklippning hör alltid till. Vid saxen, Bo Rudolfsson, assisterad av Daniel Zetterlund, platschef vid NCC. Foto: LG Månzon Bandklippning hör alltid till. Vid saxen, Bo Rudolfsson, assisterad av Daniel Zetterlund, platschef vid NCC. Foto: LG Månzon

Området är detaljplanelagt för industri och handel.

- En dröm vore ju om Biltema etablerade sig här, om man får önska, säger Hans Traav, kommunens utvecklingschef.

Det nya industri och handelsområdet har i ett första läge börjat marknadsföras.

Laxå har hållit på marken

- Vi har haft kontakter med konsulter som jobbar på uppdrag av stora företag som till exempel Biltema. Och förfrågningar har vi fått, men vi har hållit lite på tomten eftersom det ska ge fler arbetstillfällen än bara tre-fyra stycken, säger Bo Rudolfsson.

Kommunen bedömer att det finns goda möjligheter att få nya företag till området. Antingen två-tre-fyra stycken, eller ett enda av större modell.

- Läget är ju så bra där bredvid E20. Årligen passerar det cirka 10 miljoner människor i fordon på vägen, säger Bo Rudolfsson.

Det står fortfarande en del träd kvar som skymmer insikten från E20, men de kan komma att avverkas.

- Det är beroende av vilken anläggning det blir, säger Bo Rudolfsson. 

Nu startar marknadsföringen på allvar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-22 16:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.