Gå till innehåll
Laxå / Teater
Två personer intar en dynamisk, konstnärlig pose i ett rum med färgglad belysning, den ena bär en gul jacka som lutar sig tillbaka horisontellt, medan den andra står bakom och gör en handgest.

Det är lekfullt, spännande och dramatiskt när Örebro Teaters ensemble intar scenen. Foto: Erik Wärlegård

Dramatik för mellanstadiet i Laxå kommun

Publicerad: 3 October 2024 15:52

Sverigepremiär för teaterföreställning i Laxå. Kommunens mellanstadieelever är först ut att uppleva den starka och engagerande pjäsen Stum.

Under torsdagen var det genrep i Casselgården, Laxå, inför fredagens premiär av den turnerande föreställningen. Stum är skriven av den nederländska dramatikern Casper Vandeputte och Hanna Lekander står för regi när föreställningen nu spelas av Örebro Teater.

Engagerad publik

Under drygt en timme omringar publiken scenen som består av en psykologs behandlingsrum. En trio av skådespelare tar itu med aktuella frågor kring familjelojalitet, frigörelse och relationen till döden.

Två personer knäböjer på golvet och spelar schack på ett litet bord. En tredje person står i bakgrunden, lutad mot en vägg. Inställningen är ett modernt inomhusutrymme.

Psykologen Chris (Sofie Helleday) och Ziggy (Tehila Blad) spelar schack med bror David (Amed Bozan) i bakgrunden. Foto: Erik Wärlegård

Pjäsens huvudperson Ziggy, spelad av Tehila Blad, får av en slump reda på att hon haft en bror som dött två år innan hennes födelse. Sveket av att föräldrarna undanhållit att hon haft en bror (Amed Bozan) gör att Ziggy hamnar i ett chocktillstånd som gör att hon inte kan prata. Psykologen, den så kallade pratdoktorn (Sofi Helleday), tar emot Ziggy i sitt behandlingsrum. 

Under torsdagens genrep sitter mellanstadieelever från Centralskolan i Laxå och från Finnerödja i publiken. Det är en engagerad publik som viskar och reagerar. Frågor som ”Vad händer nu?” och ”ooh” hörs här och där bland åskådarna. Skådespelarna behåller publikens intresse genom dramatiska samtal, med ibland snabba, teatrala manövrar och en bakgrundsmusik som skapar en stark närvarokänsla.

Ett barn i rosa skjorta står i ett rum med trägolv och stolar i bakgrunden.

Elsa Bodin berättar att det är andra gången hon är på teater. Foto: Josefine Milton

Nöjd publik

Trots att det endast är en trio på scenen så får vi även bland annat se glimtar av Ziggys föräldrar, mormor och bästa vän som dyker upp i behandlingsrummets rollspel.

Elsa Bodin, som går i årskurs 4 på Finnerödjas skola, är en av eleverna som fick uppleva genrepet av föreställningen Stum.

– Jag tyckte att det var jättebra, säger Elsa. 

Vad tyckte du mest om?

– När hon (huvudpersonen Ziggy) var sin kompis Lara, för att hon hade pipig röst. Hon var jätteduktig.

En person i gul rock står i förgrunden, med två sittande individer bakom sig inomhus.

Hur kompisen Lara och mamma eller pappa än försöker, så säger Ziggy inte ett ljud. Foto: Erik Wärlegård

Sofi Helleday säger till Sydnärkenytt, efter genrepet, att de som skådespelar hade velat ha mer tid till att prata med barnen efter föreställningen.

– Man blir nyfiken på vad de hänger med på och hur det känns när de sitter där. Jag har förstått att det är ganska många som är nya med att gå på teater, de är inte så vana. Hur var det för dem att se det här allvarliga dramat? säger Sofi Helleday.

Rätten att bli sedd och höras på egna villkor 

Regissören Hanna Lekander lyfter fram pjäsens centrala budskap om att vara trogen sig själv, oavsett omgivningens krav.

– Jag är oerhört stolt över att regissera Sverigepremiären av Casper Vandeputtes succépjäs. Full av spänning, teatermagi och livslust lyfter Stum några av livets svåraste frågor om döden, familjelojalitet och vänskap. Till en publik av 10-12åringar, säger regissören i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Det är en berättelse som angår oss alla. Genom Ziggys kamp får vi en viktig påminnelse om att varje individ har rätt att bli sedd och höras på sina egna villkor, avslutar Lekander.

Efter att skolorna tagit del av föreställningen kommer de att få ett besök av en pedagog. Då finns möjlighet att samtala om elevernas upplevelse.

Annons

laxa