Gå till innehåll
Laxå / Kultur
En gul tvåvåningsbyggnad med rött tegeltak och ett centralt klocktorn. Det finns utomhusbord och bänkar på en gräsyta framför, och en stentrappa som leder till entrén.

Här, vid Laxå herrgård blir det familjefest i augusti. Foto: Henrik Östensson

De planerar för
familjefest den 4 augusti

Publicerad: 14 June 2024 11:26

en fjärde augusti, på det som brukar kallas hembygdsgårdarnas dag, kommer man fira lite extra hos Laxå Ramundeboda hembygdsförening. Föreningen ska fira 70 år med en rejäl familjdedag vid bruksmuseet och Laxå herrgård. Kakbuffé, godisregn, ponnyridning, hoppborgar och visning av museet är bara något av det som kommer hända.

– Traditionen säger egentligen att hembygdsföreningarna bjuder på tårta den här dagen. Men vi hoppas ju på rätt mycket besökare, därför samarbetar vi med Laxå Herrgård. De kommer stå för kakbuffé och lite annan servering, säger Angelica Knothe, från den programkommitté som jobbar med jubileumsdagen.

Viktigt syfte

Laxå Ramundeboda hembygdsförening bildades den 5 mars 1954. Det var ingen tvekan om att man då såg det som en viktig tilldragelse, något allvarligt, viktigt. Flera av ortens beslutsfattare och kyrkoherden ingick i styrelsen. Där fanns också ett par representanter från riksantikvarieämbetet.  I stadgarna kunde man läsa att föreningens syfte skulle vara ”Att skapa intresse för för och bringa kunskap om Laxåbygden, erkännerligen Tivedsbygden, väcka och underhålla förståelse för vårt kulturarv samt även verka för för omsorg om bygden och landskapets skönhetsvärden”.  

Man saftade i med en rejäl medlemsavgift, 3 tre kronor om året. De lokal föreningen i dag använder, en flygel till Laxå Herrgård, Arkivet kallad, blev redan då föreningens hemvist.

Bruksmuseet invid, som också är ett av föreningen skötebarn, startades dock redan 1902 av bruksdisponent  Carl Sahlin, som var mycket engagerad i Laxå bruks historia.

Sex vuxna som står utomhus en solig dag, med träd i bakgrunden. De poserar på bilden, iklädda vardagskläder inklusive jackor och tröjor.

Tomas Thorén, Angelica Knothe, Catarina Hagström, Bengt Göran Fredriksson, Kikki Danielsson och Jonny Danielsson. utgör kärntruppen i arbetet med Laxå Ramundeboda hembygdsförenings jubileum. Foto: Henrik Östensson

Musik, ponyridning och museum

På jubileet, den fjärde augusti, kommer kommunstyrelsens ordförande, Håkan Larsson att inviga arrangemangen. Olika föreningar kommer visa upp sig och sin verksamhet.

– Ja, bland annat blir det fotboll, både Laxå IF och Degerfors iF, där flera från Laxå spelar, kommer att visa upp sig. Det blir också ponnyridning, hoppborgar, en hantverksmarknad och som sagt kakbuffé och annan servering. Där samarbetar vi med Laxå herrgård. Även deras glassbar ska vara öppen, berättar Angelica Knothe.

Det blir också musikunderhållning

– Ja, det är en artist som nog många Laxåbor minns, han heter Lars Flyckt och spelade i ett band hette Cement, som var lite välkända på sin tid.

Självklart kommer man också visa bruksmuseet. Bara det är värt ett besök. Mycket intressant historia, många föremål som berättar om Laxås stolta industriella historia.

Styrelsemedlemmarna sticker inte under stol med syftet med att att ordna en familjefest.

– Medelåldern i föreningen går upp, vi behöver nå ut till en yngre grupp. Vi tror det här ska locka hit folk,  säger Angelica.

Föreningen har i dag 170 medlemmar ungefär.

En antik Josef Kimblerg skrivmaskin sitter på en träsockel vid ett fönster, med runda nycklar och en invecklad mekanism synlig.

En riktigt häftig reseskrivmaskin i bruksmuseet, en dåtidens laptop. Foto: Henrik Östensson

En man klädd i en grå skjorta undersöker en stor metallstav vriden till en knut. Hyllor med olika föremål och inramade tryck syns i bakgrunden.

Jonny Danielsson visar en riktigt tung stålknut som användes för att visa upp det förträffligas Laxå-stålets hållfasthet vid en världsutställning. Foto: Henrik Östensson

Annons

laxa