Gå till innehåll
Laxå
Två personer står inomhus. Den ena är klädd i en mörk topp och den andra i en rosa luvtröja med dragkedja. En strukturerad abstrakt målning är synlig på väggen bakom dem.

Petra Söderström och Tina Johansson har båda arbetat inom LSS i Laxå kommun under många år. Foto: Josefine Milton

De arbetar mycket med händerna bakom ryggen

Publicerad: 10 February 2025 13:24

Tina Johansson och Petra Söderström arbetar inom LSS i Laxå kommun. De är båda utbildade undersköterskor och har arbetat inom LSS i större delen av sina liv. Nu hoppas de att fler ska förstår vilket givande yrke det kan vara.

Inom Laxå kommun finns flera LSS-gruppboenden, Tallbacken är ett av dem och där arbetar Tina Johansson sedan nio år tillbaka.

– Jag älskar människorna här, de passar mig. Här jobbar vi med allt från att hjälpa upp ur sängen till tandborstning, mat, städa och klippa hår. Vi gör allt här utefter individens behov. Det är sex boende här, och de är alla unika och har olika förutsättningar, berättar Tina.

En tydlighet och viss mån av ”fyrkantighet” är viktigt för de boende, och personalen ser tillsammans till att det finns en struktur för att skapa trygghet för brukarna.

– Vi i personalen jobbar jättenära varandra och har APT där vi diskuterar hur saker ska läggas upp och vi försöker testa fram olika saker hela tiden, vad som funkar bäst för olika brukare. Vi byts av ibland och är lyhörda mot varandra för att vi ska ha bra personal hela dagarna, säger Tina.

En vit byggnad med rött tak ligger i en glänta, omgiven av träd. En flaggstång står framför, med en gångväg som leder till entrén. Mulen himmel ovanför.

Tallbackens gruppbostad ligger på Lars Lindahls väg i Laxå. Foto Josefine Milton

Långpass med bad under sommaren

På Tallbackens gruppboende är arbetstiderna anpassade efter behovet, och eftersom flera av de boende jobbar inom daglig verksamhet på dagarna så är behovet störst på kvällar och helger. På helgerna har de så kallade långpass då personalen arbetar från morgon till kväll.

– Det är ju för att det ska vara tryggt för brukarna och vara samma personal hela dagen. På helgerna är det ganska fritt för att det finns så mycket man kan göra tillsammans med brukarna. Vi är ute och grillar, sparkar boll på sommaren och åker till sjön och badar. De går ganska fort de här passen, för att det är ganska kul ändå, säger Tina.

Tina tror att det finns en rädsla runt att börja arbeta inom LSS för att människor i allmänhet inte vet vad det står för. Frågor som hur man bemöter en människa som inte använder sin röst för att göra sig hörd, utan i stället använder sig av kroppsspråk kan vara svårt att förstå.

– Det tar tid att lära sig men när man väl har lärt sig och förstår, så är ju det en underbar känsla att förstå vad de förmedlar. Och det är ganska fantastiskt, fastslår Tina.

Daglig verksamhet sköter butik

Petra Söderström arbetar på ”Återbruket tur och retur” som är en daglig verksamhet med butik i Laxå. Där är hon en av dem som handleder deltagarna i arbetet runt andrahandsbutiken. Från måndag till fredag tar de hand om insamlade produkter. Rengör, diskar, stryker och googlar för att kunna prismärka varor som säljs i butiken på onsdagar. Två dagar i veckan tömmer de containern som står på återvinningscentralen och i deras arbetsuppgifter ingår även att städa vid miljöstationerna i Laxå. I arbetet på daglig verksamhet är dock den sociala biten viktigast för deltagarna.

– Vi jobbar mycket efter inkludering och allas lika rätt i samhället. Vi har lite samarbete med arbetsförmedlingen, och tar emot sådana som behöver arbetsträna. Vi anpassar alltid arbetsuppgifter efter varje individ som är hos oss. Våra deltagare som är där växer av att få hjälpa andra, berättar Petra.

Hon fortsätter:

– Vi jobbar mycket för att få tillit och respekt. Vissa kommer till oss och känner efter ett tag att de inte vill vara kvar utan vill ut på en praktikplats. Vi har inte bara återbruket utan jobbar även mot företag och fixar praktikplatser. Jag har fyra deltagare som är ute på praktikplatser nu.  

För att övergången till en praktikplats, eller andra jobb i samhället, ska bli så smidig som möjligt så vill de att daglig verksamhet ska efterlikna en ”riktig” arbetsplats i möjligaste mån.

Vad är det bästa med att arbeta inom LSS?

– Det är mötet med våra deltagare. Du kanske träffar en person som du jobbar med i flera år och sedan seglar den i väg och börjar utbilda sig, flyttar till England, går på internatskola. Vi får vara en del av många deltagares liv och utveckling och följa dem. När de går från oss är det största belöningen för då vet man att vi har gjort något rätt, säger Petra.

Två personer som sitter vid ett köksbord, ler och håller i muggar. Mjölkkartong och kaffekanna på bordet.

- Alla dagar är inte guld och gröna skogar men det gör ju också lyckandet mycket större när man lyckas, i och med att man har fått kämpa tillsammans. Vi skrattar tillsammans med brukare och har otroligt roligt, berättar Tina. Foto: Josefine Milton

Utveckling är viktigt

Petra har arbetat inom LSS i Laxå kommun sedan 1992 och på i stort sett all daglig verksamhet och alla boenden.

– För mig är det väldigt viktigt att jag hela tiden får känna att jag utvecklas, för den dagen då jag inte gör det då har jag varit för länge på en arbetsplats. Jag måste hänga med i saker och ting, och det kan vara allt mellan himmel och jord som jag måste lära mig, för att kunna bemöta vissa av deltagarna. Specialintressen till exempel, för att nå fram så kanske jag måste plugga på om vissa grejer. Jag får utvecklas hela tiden, berättar Petra.

LSS verksamheterna inom kommunen samarbetar ofta med varandra och både Tina och Petra hoppas att fler människor söker sig till arbete inom LSS. I semestertider är det inte alltid lätt att få in vikarier till deras arbetsplatser.

– Kom hit och testa, för att det är ett roligt jobb. Det är så givande och tacksamt, du får så mycket tillbaka. Jag tycker att det här är ett jobb väl värt att pröva, säger Petra.

– Ja precis, ge det en chans, kom hit och prova, fyller Tina i. 

Det förekommer en hel del pensionsavgångar, och då fylls det på med nya medarbetare, men för övrigt så uppfattar kollegorna det som att de som börjar arbeta inom LSS väljer att stanna länge. Nya medarbetare ser de dessutom som något positivt.

– Det är jättekul när det kommer in nya människor. De lär också oss som personal när de kommer, och är en del i vår utveckling. Varför man gör som man gör, säger Tina.

Brukarna står alltid i fokus på boendet och i daglig verksamhet, förbättringsåtgärder diskuteras hela tiden.

– Vi måste alltid jobba på att bli bättre både i arbetet kring brukare och i arbetsmiljö, och alla grejer måste man jobba på hela tiden. Jag tror inte att man kan slappna av säger Tina.

Vad behöver man vara för typ av person för att ha ert yrke?

– Du behöver ha ett lugn, man måste alltid vänta in, det kan ju ta tid innan man får ett svar när man frågar en fråga, svarar Tina.

Hon fortsätter:

-Man ska veta att när man jobbar här så jobbar vi mycket med händerna bakom ryggen, och det kan vara svårt att stötta och uppmuntra människor att göra saker som de klarar av själva, ibland är det lätt att gå in som personal och hjälpa till. Men alla människor som klarar av saker ska göra det, för att bygga upp ett självförtroende och en självkänsla. 

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är en rättighetslag som ska garantera att personer med omfattande funktionshinder får hjälp och stöd i det dagliga livet. Lagen innefattar personer med intellektuell funktionsnedsättning som autism. Betydande eller bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning, eller varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som inte beror på åldrande.

Annons

laxa