Gå till innehåll
Laxå
En person i en ljusblå klänning sitter på trappan till en veranda med olika krukblommor och trädgårdsdekorationer. Huset har en röd exteriör med vita accenter.

Linda Marie Skog vid sitt hem i Träntorp. På den 110kvm stora övervåningen öppnar snart hennes verksamhet. Foto: Josefine Milton

Dans och träning i Träntorp

Publicerad: 3 July 2024 19:49

I en villa från 1920-talet i Träntorp utanför Hasselfors bor Linda Marie Skog. Efter fyra cancerdiagnoser så vill Linda nu hjälpa andra att ta sig igenom sjukdomar och trauman. I slutet av sommaren öppnar hon för att ta emot människor för dans, cirkelträning och meditation.

– Jag vill att det ska bli ett levande hus, dit man kan komma och bli inspirerad, säger Linda.

I den före detta arbetarbostaden finns behandlingsrum och öppna ytor för meditation, dans och föreläsningar.

– Jag har i många år drömt om att ha ett ställe där människor kan komma och bli påfyllda. Inspirerade, och att man blir lite mer sig själv när man går därifrån. 

Hon fortsätter:

– Jag har ett stort intresse för människor och förändringsprocesser och personlig utveckling. Jag har själv gjort en resa i mitt liv där jag behövt skapa mig själv på nytt och det har jag gjort på ett sätt så att jag nu känner att jag vill hjälpa andra. 

En kvinna sjunger i en mikrofon på scenen på The Listening Room Cafe. Hon ackompanjeras av två musiker, en spelar gitarr och den andra på trummor.

Artistnamnet Linda Marie används när Linda står på scenen. The Listening Room, Nashville 2015. Foto: Privat

Sångerska i Nashville

2013 fick Linda en ingivelse att hon skulle åka till Nashville. På en konferens där träffade hon människor inom musikbranschen vilket ledde till att Linda senare arbetade som sångerska med Dolly Partons producent och bandledare Kent Wells.

– Han såg mig och sa att jag hade talang. Det betydde mycket för mig, berättar Linda. 

Under tre år reste Linda mellan Sverige och Nashville men på grund av att hon inte hade rätt visum tog resandet slut. Några månader senare fick hon sin första cancerdiagnos. 

Ett ljust rum med massagebänk, spetsduk hängande på en rumsavdelare, två vävda korgar, ett fönster med grön utsikt och en mönstrad matta på ett ljust trägolv.

Behandlingsrum står klart inför verksamhetens start i slutet av sommaren. Foto: Josefine Milton

Fyra olika cancerdiagnoser

Under den perioden hon spenderade i Nashville var inte hennes mentala hälsa den bästa och inom musikbranschen skapades en press i att sträva mot att vara perfekt. Mycket fokus låg på utseendet.

– Kent Wells sa någon gång att han gärna följde med mig till skivbolagen men jag fick inte berätta för någon hur gammal jag var, berättar Linda, som då var närmare fyrtio år.

Hon fortsätter:

– Jag körde mig själv i botten, svalt, tränade hysteriskt och sov inte som jag skulle. Jag kunde gå upp tidigt på morgonen och sprang en mil utan att äta. 

När hon 2017 fick sin första cancerdiagnos så blev hon sjukskriven i tre veckor fram till operationen. Under de veckorna lade hon om hela sin livsstil, mediterade varje dag och bestämde sig för att vara i bra form inför operationen.

– Jag hade misshandlat mig själv i många år med självsvält och negativa tankar. Jag levde väldigt destruktivt.

Ett bord dekorerat med olika tekannor, skålar och tallrikar, med en grön staty med naturtema, rosa hortensior i krukor och en spetsduk. Solljus filtreras genom ett fönster i bakgrunden.

Att Linda uppskattar vackra saker och inredning märks tydligt i hennes hem. Foto: Josefine Milton

Linda berättar att efter operationen då såret skulle läggas om, kom kirurgen springande och ropade: ”Det finns ingen cancer!”

– De hittade inget. Och då hade vi ändå innan sett plåtarna och tumören. Jag lärde mig något då, att under veckorna före hade det hänt något, säger Linda.

Att vända mörker till ljus

Linda är utbildad musikalartist och dans och rörelse är något som står henne nära. När hon bodde i Göteborg så kom hon i kontakt med frigörande dans och en kvinnogemenskap som hon snabbt blev en del av. Dansen fortsatte hon med genom att utbilda sig inom det.

Den dans som Linda erbjuder i Träntorp är en intuitiv dans som handlar om att arbeta med både kropp och sinne.

– Saker som händer oss kan sätta sig i kroppen och att röra på sig är läkande. Att våga känna på det man bär på och kunna omvandla det till något positivt, berättar Linda.

Den frigörande dansen är man välkommen till både för att må bra av att röra på sig och gemenskapen. Linda vägleder deltagarna genom dansen och hon berättar att det kan starta processer i kropp och tanke.

Ett litet rum med ett stort fönster, en radiator under och tre dekorativa kuddar på ett trägolv. Rummet är minimalt möblerat och svagt upplyst.

Ett av verksamhetens rum kommer att användas till meditation, dans och föreläsningar. Foto: Josefine Milton

Dans, träning och meditation har hjälp Linda genom livet.

– Jag lärde mig att ens inre vill bli lyssnat på. Dansen och rörelsen handlar om att omvandla energi och få tillgång till ens egen livsenergi. Välja vad man vill fokusera på och skapa i sitt liv.

Hon fortsätter:

– Jag är nyfiken på hur jag kan vara mer mig själv och skapa mitt liv och inte bara reagera på saker som har hänt och inte veta varför. Som till exempel; Varför kan jag inte leva med någon? Varför drar jag till mig den typen av män eller varför har jag ätstörningar? Varför jag blev sjuk?

Linda berättar att hon tror att hon sitter inne med kunskap som kan vara till hjälp för andra. Hon vill hjälpa andra att göra val som är grundade i oss själva.

– Sambandet kropp, själ och sinne är väldigt intressant och att få ett helhetsperspektiv där vi själva sitter inne med svaren.

Under hösten kommer Linda att erbjuda dans, cirkelträning och meditationskvällar. Cirkelträningen är en konditionsträning varvat med styrka där man går igenom hela kroppen, var och en utgår från sina egna förutsättningar, berättar Linda. 

Röstcoach och föreläsningar

Hon har många strängar på sin lyra och hon tar även emot dem som vill träna upp sin röst. I sin roll som röstcoach hjälper Linda till inför att hålla tal eller sjunga. I Magasinet, där även cirkelträningen är stationerad, finns även en scen om man önskar framföra något inför släkt och vänner som final efter en genomförd kurs.

Under hennes föreläsningar berättar hon om sin resa, hur hon vände mörker till ljus. I föreläsningen lyfter hon tre delar från sitt liv, våld i nära relationer, ätstörningar och cancer.

Sjunger gör hon fortfarande på privata tillställningar och på olika evenemang.

Annons

laxa