Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nu ska centralskolans
kök i Laxå renoveras

Bo Rudolfsson (KD), ordförande kommunstyrelsen,  Ivonny Falk, (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande, måltidschef Eva Sjögren samt skolchefen Katarina Holmsten. Foto Henrik ÖstenssonBo Rudolfsson (KD), ordförande kommunstyrelsen, Ivonny Falk, (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande, måltidschef Eva Sjögren samt skolchefen Katarina Holmsten. Foto Henrik Östensson

På tisdagsförmiddagen hade man extrainsatt kommunstyrelsei Laxå. På dagordningen fanns en fråga, att äntligen besluta om en total renovering  och ombyggnad av centralskolans kök. Under ombyggnaden ska skolans mat lagas i Esabs gamla kök.

Ombyggnaden, som inleds när skoleleverna har påsklov, är en avancerad operation, som kräver en del planering.

– Under de nio månader vi beräknar att renoveringen ska ta måste ju maten lagas någon annanstans. Vi har  inte möjlighet att utöka kapaciteten på något av de andra två tillagningskök  vi har i kommunen,  säger Eva Sjögren, måltidschef.

Centralskolan är kommunens största tillagningskök. De andra finns på äldreboendet Ramundergården och skolan i Finnerödja. 

– Här lagar vi 800 portioner dagligen. Till skoleleverna här och till alla förskolor i Laxå och Hasselfors.

Hyr Esabs kök

Därför kommer man under renoveringen hyra det gamla köket på Esab, den gamla svetsfabriken. Det köket har inte använts på ett år och kräver en del åtgärder för den tillfälliga användningen. Bara den delen kommer kosta 500 000. Man kommer också använda halva idrottshallen som matsal under ombyggnaden, då den befintliga matsalen ska användas som tillfälligt bygglager under ombyggnaden av köket.

Ombyggnaden är minst sagt efterlängtad. Köket har ungefär 40 år på nacken och har in princip inte underhållits under den tiden.

– Det är en oacceptabel arbetsmiljö som inte fungerar alls. Ett stort problem är att vårt frysrum inte fungerar. Vi har en fryscontainer ute på gården och måste dagligen ut och hämta varor med en tung vagn. Vilket blir nästan omöjligt när det snöar, fortsätter Eva Sjögren, 

Slitage på golv och ytor gör det tungjobbat, svårt att hålla rent. 

– Det finns massor med dörrposter och liknande i trä. Det är inte längre tillåtet. Det ska vara rostfritt. Problem med ventilationen har också gjort att vi tvingats ha fönster öppna sommartid. Det får man inte heller ha i ett skolkök. Grovdiskmaskinen står i samma rum där vi lagar mat. Så får man inte heller ha.

Väntat för länge.

– Vi skulle ha gjort den här investeringen redan förra året. Men det sköts av olika skäl upp. I maj tog vi ett nytt beslut, Men det visade sig att kostnaderna ökat under pandemin. Därför tog vi ett nytt beslut, för de höjda kostnaderna i dag, berättar Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Ett problem har varit att kommunen betalat för låg hyra för lokalerna till sitt fastighetsbolag.

– Det är ett systemfel vi rätat till. Det ska ju vara så att den hyra verksamheten betalar ska vara beräknad så fastighetsägaren klarar att renovera kontinuerligt. Man har sparat in där, räknat för lågt. Det har straffat sig i eftersatt underhåll. Vi har rätat till felet, ändrat hyresavtalet. Nu är löpande underhåll och reparationer medräknat i hyran verksamheten betalar.

Han fortsätter:

– Det är helt klart att detta borde gjorts tidigare, man har prioriterat annat.

Det kommer kosta 7,8 miljoner att renovera köket. En stor investering för Laxå kommun.

– De dyraste delarna är just nytt frysrum, ny ventilation och ett helt nytt golv. Det gamla måste brytas upp. Vi har för få golvbrunnar för att klara de regler som finns. Vi måste kunna spola golvet, fortsätter Eva Sjögren

Förändringar tillfälligt

Eva Sjögren värnar till förståelse från elever och föräldrar.

– Allt blir sig inte likt under ombyggnadstiden. Eleverna kommer tyvärr få äta på engångstallrikar, med engångsbestick. Vi kommer inte heller kunna laga alla sorters rätter. Potatismos och pasta kommer vi exempelvis inte kunna bjuda på från det tillfälliga köket. Det blir också bara en rätt per dag.

Eva Sjögren beklagar just detta.

– Eleverna är just nu tämligen nöjda med skolmaten. Att göra förändringar är lite känsligt. Men vi hoppas att tålamodet ska räcka de nio månader det här tar. Med nytt kök kommer vi kunna laga ännu bättre mat.

Fler elever

– En skäl till att det här är riktigt angeläget är att vi blir allt fler i kommunen. Det innebär fler skolelever, berättar skolchefen i Laxå, Katarina Holmsten.

– Vi har prognoser fram till läsåret 29-30. Det kommer bli betydligt fler elever. Det kommer vara åtminstone tre parallellklasser i alla årskurser.

– Därför är det viktigt att vi underhåller och renoverar skolan. Vi kommer förhoppningsvis kunna renovera även skolmatsalen nästa år, det vill säga 2023, avslutar Bo Rudolfsson

Eva Sjögren visar den container som är tillfälligt frysrum, utomhus Eva Sjögren visar den container som är tillfälligt frysrum, utomhus
Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-04 18:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.