27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Gun skildrar ett svunnet Finnerödja

Tivedsvägen, 1952. Det var en tid då många butiker och annan verksamhet fanns längs huvudgatan och genomfartsleden. Foto: Arne Sjöstedt.<br />
Tivedsvägen, 1952. Det var en tid då många butiker och annan verksamhet fanns längs huvudgatan och genomfartsleden. Foto: Arne Sjöstedt.

Minns du hur affärslivet spirade förr på små orter?
Gunn Sjöstedt har precis kommit ut med en bok om detta.
Boken handlar om gamla tiders Finnerödja, dess huvudgata Tivedsvägen med all verksamhet.

Gunn Sjöstedt bor i Karlskoga, men har sina rötter i Finnerödja. Hon är mycket intresserad av sin hembygd, och boken ”Finnerödja – verksamheter efter södra delen av Tivedsvägen” är hennes fjärde i ordningen. Förra året gav Gunn ut en bok om den norra delen av Tivedsvägen, så den nya är en fortsättning på den.

– När jag växte upp i Finnerödja på 1950- och 60-talen var Tivedsvägen den stora affärsgatan och även genomfartsled för de som skulle uppåt Tiveden eller till Ullsandsmo vid Unden för att bada. Tivedsbadet, som det heter nu, är för övrigt ett av Sveriges finaste insjöbad, säger Gunn.


Gunn Sjöstedt är uppväxt i Finnerödja, och har nu skrivit sin fjärde bok om hembygden. Foto: privat. Gunn Sjöstedt är uppväxt i Finnerödja, och har nu skrivit sin fjärde bok om hembygden. Foto: privat.
Många företag

Den första boken berörde verksamheter som funnits från järnvägsövergången och fram till Tivedsvägen 8 där konditoriet låg. Om kiosken, Konsum, posten, skolan – som nu är riven – bilverkstaden med Gulfmacken, Bengtssons affär (samhällets äldsta), järnhandeln och mycket annat.

Nu vänder Gunn blicken söderut.

– Nu handlar det om de två industrierna Fredbergs snickeri som var känt långt utanför landets gränser på sin tid, och Toffelfabriken. Båda företagen startade 1906. Mellan dessa fabriker låg bland annat Egats manufakturaffär, Sparbanken, polisstation, Emilias matsalar, Betel, skoaffären, kristidsnämnden, kafé, läskedrycksfabrik och Gustavsson chark.

– Och bortanför toffelfabriken fanns några småföretagare, plantskola, Åbydammen med badplats, sågverk, minkfarm och skjutbana.

Ingen av de verksamheter som Gunn växt upp med finns längre kvar.

– Min ambition har varit att försöka beskriva mitt Finnerödja, ett samhälle som sjöd av liv.
Hon är född 1947, och bodde i Finnerödja fram till –65. Men kontakten med sin hembygd har hon behållit och bokprojekten har gett henne många intressanta samtal med gamla ortsbor som kunnat ge info om hur det var före Gunns tid.

Har behållit kontakten med hembygden

– Det har varit i grevens tid för en del av de jag pratade med finns inte längre i livet.

Gunn har också använt mycket material som hennes far Arne Sjöstedt efterlämnade. Arne var på sin tid föreningsengagerad, politiskt aktiv, hembygdsintresserad och en – lindrigt sagt – mycket aktiv fotograf.

– Så grunden till böckerna, förutom alla samtalen, har varit min fars efterlämnade material i form av tusentals urklipp, dokument av vitt skilda slag och foton. Jag har även fått mycket material från Finnerödjabor. Alla som jag frågat har ställt upp med kunskap och foton. Det har varit ett fantastiskt intresse för att samhällets historia ska bevaras.

Boken finns att köpa från månadsskiftet maj-juni på Carlssons Livs i Finnerödja, och hembygdsgården, eller så går den att låna på Laxå bibliotek.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-21 6:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.