Gå till innehåll
Laxå

Person i Laxå avliden på grund av Corona

Publicerad: 14 April 2020 13:46

En person med hemtjänst i Laxå kommun har avlidit i sviterna efter Coronaviruset. Detta meddelar Laxå kommun kl 13:30 via ett pressutskick.

Laxå kommun har tre konstaterade fall av covid-19 hos personer med hemtjänst, och inget konstaterat fall på kommunens omsorgs- och äldreboenden.

Endast enstaka av de cirka 200 i personalen inom omsorgen har i dagsläget konstaterats smittade. Flera medarbetare inom hemtjänsten som varit sjukskrivna med symtom har testats negativt och kan därmed återgå i tjänst.

"Ryktesspridning skapar oro"

Social- och omsorgsnämndens (SON) krisledningsgrupp har beslutat om att gå upp i stabsläge vilket innebär kontinuerliga stabsorienteringar med alla chefer och snabbare beslut för att hantera den allt svårare situationen. Framför allt är det just nu ett stort personalbortfall hos sjuksköterskor och situationen närmar sig en kritisk punkt.

Inskolning av vikarier pågår för att klara verksamheten på både kort och lång sikt.

Skyddsutrustning finns för en vecka om inte antalet smittade ökar kraftigt. Kommunen arbetar intensivt för att fylla på lagren.

Ryktesspridning i sociala medier skapar stor oro bland både personal och anhöriga. Det förekommer bland annat felaktiga påståenden om att Smittskydd vid Region Örebro län inte har tillräcklig kunskap om hur smittspridningen inom äldreomsorgen ska begränsas. Laxå kommun kommer därför att öka informationsansträngningarna riktade till medarbetarna så att alla känner sig trygga i vilken skyddsutrustning som ska användas vid vilket tillfälle.

Annons

laxa