Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu knyter Laxå kontakter med USA

Diplomaten Pamela M. Tremont flankeras av kulturchef Tomas Dahlberg och kommunalrådet Bo Rudolfsson, till höger på bild. Foto: LG MånzonDiplomaten Pamela M. Tremont flankeras av kulturchef Tomas Dahlberg och kommunalrådet Bo Rudolfsson, till höger på bild. Foto: LG Månzon

I dag fick Laxå celebert besök av USA:s beskickning i Sverige.
På plats i kommunhuset: Pamela M. Tremont, med följe, från amerikanska ambassaden i Stockholm. Hon var inbjuden av Laxå kommun med anledning av en pågående konstutställning med amerikansk koppling – och så festivalen Tiveden Americana som hålls i helgen.

Pamela Tremont är Chargé d’Affaires vid ambassaden – och således inte ambassadör. Det ämbetet innehas av Ken Howery. Han har dock sagt upp sig och en ny ska ny utses. 

Kommunalrådet Bo Rudolfsson, KD, gläds över det amerikanska besöket. 

Etablera kontakt

- För oss handlar det om att etablera kontakt, och att en liten kommun som vi kan visa upp oss för utländska ambassader och beskickningar ger ett större kontaktnät, säger han. 

Det som knyter ihop Laxå med USA, i första hand New Orleans, menar man är konstnären Bror Anders Wikström som med tiden fick en framträdande roll i amerikanskt kulturliv. Han föddes 1854 i Stora Lassanå som då var ett bruksimperium i Tiveden. Som 30-åring kom han till New Orleans, där han snabbt kom in i stadens kultur- och konstliv. Han var en av grundarna till “Artists Association of New Orleans”. Wikström ansvarade för den klassiska karnevalen Mardi Gras utformning mellan 1885 och 1909. Han ritade och konstruerade karnevalvagnarna till festivalen Mardi Gras, och de används än idag.  

Festival i Tiveden

Ytterligare en koppling finns I “Tiveden Americana” festivalen, den 10 – 11 september, medverkar även kreatören och artisten Drew Young från New Orleans. Han är också en av grundarna till Tiveden Americana, och detta knyter ihop säcken.  

Det var Laxås kulturchef Tomas Dahlberg som kom med idén att också bjuda in representanter från USA:s ambassad. Han gjorde det på vinst och förlust. 

- Man får inte vara rädd för att ta kontakt med de som har högt uppsatta positioner, och ofta får man ett positivt svar, säger Tomas. Var det inte Ingmar Stenmark som sa: “ju mer jag tränar ju mer tur verkar jag ha”. 

Ovanligt med diplomatbesök

Under förmiddagen idag torsdag anlände Pamela M. Tremont med följe, alla skinande glada för ett besök i Laxå som de minst sagt inte visste så mycket om.  

Det är inte så vanligt att diplomater går sådana här besök. 

- Vi försöker, och skulle vilja komma utanför huvudstaden mer, men det är lätt att bli kvar vid skrivbordet och utföra de uppgifter som Washington sänder oss, säger Tremont. 

- Vi möter inte så ofta olika grupper av vanliga människor, som är så givande. Folk ser oss bara genom vad som rapporteras i media. 

Internationella uppdrag

Pamela M. Tremont fick uppdraget som Chargé d´Affaires i Sverige i april 2019. Benämningen Chargé d’Affaires kommer från franskan, och innebörden är att sköta statsärenden. Pamela M. Tremont vikarierar nu för beskickningschefen, ambassadören, som ska sluta. Hon har 30 års erfarenhet inom diplomatin och har haft en lång rad internationella uppdrag, varit ute på åtta stationeringar runt om i världen.  

Hon är karriärdiplomat, vilket innebär att man sitter i relativt korta perioder på respektive beskickning.  

Innan Sverige verkade hon som biträdande uppdragschef i Ukraina. Innan det, samma position i Nicosia, Cypern. 

- Stationeringarna gäller bara tre år. Quick in and out? Ja. Teoretiskt sett kan en sådan stationering hålla på i 15 år över tid, men det är maximalt. Man kan annars glömma bort sitt hemland, hur det är att vara amerikan, säger hon. 

- Därför var det positivt att komma till Sverige som har stora likheter med USA på flera fronter, menar Tremont. 

Starka band

- Intrycket efter att ha arbetat i många länder är att jag blev överraskad av de starka banden till amerikansk kultur, även om det finns skillnader inom andra områden. 

- Och man kan kommunicera med människor överallt, de allra flesta kan engelska. 

Den korta tiden i varje land gör att det är svårt att komma in i ett nytt språk. Svenska har hon inte lärt sig. 

- Jag försökte lära mig ryska när jag var i Ukraina. Före det var jag i Cypern, och där var det ju grekiska som gällde …

Under mötet i kommunhuset berättade Bo Rudolfsson om Laxå, kommunens förutsättningar, vilka satsningar som planeras, och det blev även info om näringsliv och turism. 

Pamela M. Tremont har erfarenhet av flera presidenter.  

Hur det var att arbeta med Donald Trump-administrationen? 

- Jag ska inte ha någon åsikt om det, säger Pamela Tremont, diplomatiskt. 

- Många svenskar var kritiska under Trump-eran, så vi arbetade ofta med att ta fram de saker som verkligen fungerade i relationerna mellan våra länder, i motsats till de sensationella rubrikerna.  

Men Donald Trump var ju minst sagt okonventionell? 

- Jo men det var ju därför väljarna röstade på honom. Precis som i Sverige har vi demokrati, det är väljarna som väljer. 

Vad skillnaden är mot nuvarande Biden-administrationen? Pamela M. Tremont väljer att ta fram likheterna. 

- Donald Trump sa att han ville ta USA ut ur Afghanistan, och Joe Biden stod fast vid den politiken. Jag tror att det är större likheter än skillnader jämfört med Trumpadministrationen. 

Programmet innefattade även besök på företaget Esab under dagen, samt under fredagen givetvis utställningen för Bror Anders Wikströms verk, och vandring i Tiveden. Besöket avslutas fredag med Tiveden Americana festivalen där Pamela M. Tremont är en av öppningstalarna.  

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-09 18:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.