Gå till innehåll
Laxå / Sport
Person med kort hår och svart skjorta ler framför en beige vägg. Tröjan har

Maria Åström hoppas att många anmäler sig till eventet. Foto: Josefine Milton

”Alla får vara mää” på Ramundervallen

Publicerad: 27 June 2024 11:42

Lördagen den 6 juli arrangeras ett sponsringslopp på Ramundervallen i Laxå. Gå, lunka eller löp 450 meter och för varje varv går en krona till stiftelsen Viggo Foundation.

Arrangör för eventet är Maria Åström som ideellt genomför dagen.

– Du gör en skillnad av att bara dyka upp. Du kanske inte deltar i sex timmar men det du gör spelar roll, fastställer Maria.

Viggo Foundation

Viggo Foundation grundades av komikern Måns Möller, vars son har autism i kombination med lätt utvecklingsstörning, och syftar till att skapa fler aktiviteter för barn med autism, adhd eller liknande funktionsvariationer. Stiftelsen samlar in pengar för att bidra till fler NPF-anpassade idrottsaktiviteter.

Loppet på Ramundervallen är öppet för alla som vill vara med och göra skillnad. Maria själv har två barn inom NPF och hittade stiftelsen av en slump där hon såg ett klipp där Måns Möller pratade om sin son.

– Jag kände igen mig och har gått tillbaka och tittat på, kanske lite tröstande, på klipp som han har gjort. Intervjuer som handlar om det sociala, språket, hur hans son skrattade vid fel tillfällen och man känner igen sig så mycket.

Maria fortsätter:

– Eftersom jag är idrottslärare och dessutom har öppnat ett gym så har rörelse alltid varit en stor del av vår familjs liv. Jag vet att mina barn alltid har mått bra av att få springa och vi har alltid varit iväg på lopp. 

En dag för alla

Marias förhoppning är att samhället kommer ihop för att göra något tillsammans. Det blir en dag för den som är löpare, för den som vill röra på sig eller som en trevlig dag för hela familjen.

– Gör ett familjeevent av det, ta med en picknickkorg, gå några varv och sedan fika och gå sedan några varv till, uppmuntrar Maria.

Hoppas på fler sponsorer

Två företag har hittills anmält sig som sponsorer och det är de som senare kommer att skänka en krona per varv som deltagarna tar på Ramundervallen. I nuläget är det Laxå hem och Jakkal AB men förhoppningen är att fler företag ska höra av sig. 

Under dagen kommer det även att lottas ut goodiebags från Funka Mera och FabriQen. En bok om måltider för dem med diagnoser, skriven av dietisten Sara Ask, kommer även att lottas ut. 

För att anmäla sig till eventet kontaktar man Maria maria@porlahalsan.se  och skriver sitt namn och eventuell klubb man tillhör. Anmälningsavgift 200 kronor eller 850 kronor för helt lag eller förening. Allt överskott går vidare till Viggo Foundation.

Loppet pågår den 6 juli 9.30-15.30 och man kan delta så lång eller kort stund man önskar. På plats finns enklare tilltugg att inhandla.

Viggo Foundation startades av Måns Möller efter att han inte hittade skidklubb som ville ta emot hans son Viggo. Klubbarna sade sig inte ha kompetens för att ta hand om ”sådana barn” med NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Detta ledde till att han startade stiftelsen. 

Stiftelsen anordnar aktiviteter som till exempel simskola, lopp, lära sig cykla, prova-på-golf, aquathlon och summercamp.

Deras vision är att pengar som samlas in ska kunna omsättas till så mycket NPF-anpassade idrottsaktiviteter som möjligt. Föreningar har möjlighet att ansöka om pengar från stiftelsen

Annons

laxa