25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Miljövänlig tandborste Wilmas affärsidé

Kumlatjejen Wilma Karlsson Löwe fick affärsidén i skolan att börja sälja tandborstar av bambu och har redan haft framgångar med sin miljövänliga produkt.

Gymnasieeleven Wilma Karlsson Löwe från Kumla går andra året på Stylistprogrammet på Virginska skolan i Örebro. Under år två är det obligatoriskt för eleverna på programmet att starta ett UF-företag (står för Ung Företagsamhet). För Wilma var det självklart att hitta en affärsidé som bidrar till en renare och friskare värld. 

Det var så idén om ”Smile with the Woods UF” föddes. Hennes företag är återförsäljare av bambutandborstar, ett perfekt alternativ till plasttandborsten som står i de flestas badrumsskåp. 

Har vision

Bambutandborstarna är tillverkad av snabbväxt bambu som är klimatneutral eller till och med klimatpositiv vilket innebär att den inte skadar, utan snarare hjälper vår allt mer förorenade värld. 

- Plasttandborstarna hamnar ofta fel i sopsorteringen och även när de inte gör det, är de fortfarande skadliga för miljön. Bambutandborstarna kan inte hamna fel, de hör hemma i naturen, säger Wilma. 

- Borststråna är gjorda utav Nylon-6 som är det mest miljövänliga godkända materialet just nu!

Wilmas vision med företaget är att göra människor mer medvetna om hur skadlig vår plastförbrukning faktiskt är, och det har hon lyckats med. 

- Jag har märkt att folk köper bambutandborstarna när jag berättar hur negativt plasttandborstarna påverkar naturen, säger Wilma. 

Bambutandborstarna inslagna i tjusiga förpackningar. Foto: Privat
Fick stipendium

Under UF-mässan i Örebro i våras samlades 100 UF-företag för att nå ut med sin affärsidé till konsumenterna. Mässan innebar stora framgångar för Wilma och hennes företag. Hon vann ett stipendium till ett värde av 15 000 kronor för det hårda arbete hon lagt ner på ”Smile with the Woods UF”. Med dessa pengar har Wilma möjlighet att åka på E-max i Göteborg i sommar. 

E-max är en företagsmässa där man får möjlighet att utveckla sitt UF-företag till ett Aktiebolag. Mässan syftar till att inspirera unga företagare att utveckla och driva företag i framtiden. Dessutom har Wilma fått möjligheten att delta i ett entreprenörskapsprogram på Drivhuset i Örebro. Programmet kommer handla om hållbar utveckling. 

- UF-mässan har verkligen öppnat många dörrar. Jag jobbar med ett UF-företag som kan bli ett aktiebolag redan i sommar. Det här känns som starten på min framtida karriär, säger Wilma. 

Spinner vidare

Wilma har planer att spinna vidare på denna framgångsrika affärsidé. 

- Jag vill starta ett företag som tillverkar produkterna från grunden. Förutom tandborstar vill jag även tillverka miljövänliga alternativ till andra vardagliga plastprodukter som t.ex. diskborstar. 

Man kan köpa bambutandborstarna på mässor och utställningar, men även genom Instagram och Facebook. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-12 16:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.