Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vit stork vid Björka lertag

Storkar är ovanliga besökare i Sydnärke. Foto: Erik Widlund.Storkar är ovanliga besökare i Sydnärke. Foto: Erik Widlund.

Igår kväll, i skymningen, fångade Sydnärkenytts medarbetare, Erik Widlund, en ovanlig besökare på bild. Bilden togs i naturreservatet Björka lertag, strax söder om anstalten i Kumla. Men redan den 18 april kunde vi berätta att vit stork var på besök i utanför Fjugesta.

När vår medarbetare på håll fick se den ovanliga fågeln blev det en rusning genom terrängen för att så att säga komma inom skotthåll.

– Jag lyckades både bli dyngsur, skära mig och förstöra byxorna, berättar den lycklige fotografen.

När en stork höll till i Fjugesta i april berättade Kent Halttunen, ornitolog, så här:

– Det är ovanligt med stork, men det händer att storkar förvillar sig upp till våra breddgrader. Senaste dokumenterade observation var 2010. Någon häckning har inte förekommit i modern tid. I Skåne gör man ju försök att återinplantera stork, men det går rätt trögt. Troligen har denna seglat på vindar ner från kontinenten. Det är en bra flygare.

Halttunen berättade då att det var i tidigaste laget för stork. Storken äter nämligen gärna grodor, ödlor och liknande. Men nu, i slutet av maj, torde det vara gott om sådan mat i Björka lertag.

Det går givetvis inte att slå fast att det är samma stork som hängt kvar i Sydnärke sedan april. Det vore i så fall en ovanlig företeelse.

Fågeln satt på en kraftledningsstolpe. Foto: Erik Widlund Fågeln satt på en kraftledningsstolpe. Foto: Erik Widlund
Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-26 7:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla