01 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

TV-Karlssons gamla gård brann upp

Här rivs resterna av Änggården där Kumlaprofilen TV-Karlsson bodde. Foto: Lars LitzénHär rivs resterna av Änggården där Kumlaprofilen TV-Karlsson bodde. Foto: Lars Litzén

På onsdagseftermiddagen började det brinna i den övergivna Änggården, nära Kumlasjön. Det rök och hördes smällar, troligen TV-Karlssons gamla bildrör Brandbilar från Byrsta och Örebro ryckte ut.

Änggården är en av Kumlas äldsta gårdar. Den omgivande marken är mycket bördig och det soliga läget har inte gjort odlingen sämre. Numera ägs marken av kommunen och planer finns att göra området till park med kolonilotter.

De senaste cirka 50 åren var dock Änggården hemvist för Kumlaprofilen Sigvard Karlsson, först kallad Radio-Karlsson och i takt med utvecklingen TV-Karlsson. Han servade Kumlaborna med reparationer och antenner.

Sigvard Karlsson i Änggården 2013 med sin stora hobby. Foto: Sune Eskelinen Sigvard Karlsson i Änggården 2013 med sin stora hobby. Foto: Sune Eskelinen
Alltid gummistövlar

Sigvard Karlsson avled 95 år gammal i februari i år. Han hade då flyttat till Solbacka och slapp se sitt hem brinna upp och rivas, vilket skedde under onsdagkvällen då brandmännen eftersläckte den gamla träfastigheten. Kvar står dock ett annat hus, klätt med eternitplattor där han sannolikt bodde mest.

Många Kumlabor minns TV-Karlsson, alltid iförd gummistövlar, som hade halva huset fyllt med apparater i olika beståndsdelar. Han betraktades som något av ett bysnille och kunde fixa det mesta till konkurrensmässiga priser - även om det tog tid. Och färg-TV med digitaliseringen var möjligen inte hans bästa gren.

Det var däremot schack, Sigvard Karlsson var en stöttepelare i Kumla schacksällskap och deltog över 40 år i rad i SM. Kumlanytt berättade 2013 om hans SM-start i Örebro, 89 år gammal!

-Jag lever på rutin och gamla meriter. Siktet är inställt på att göra så bra som möjligt ifrån mig, sade Sigvard Karlsson till reportern Björn Widén.

Men nu är både Sigvard och den gamla Änggården borta. Varför det började brinna är oklart. Grannar har observertat att den obebodda fastigheten stundtals varit ett tillhåll för folk som inte borde ha varit där. (Artikel uppdaterad)

Det rykte kraftigt från branden på gärdet. Foto: Läsarbild Det rykte kraftigt från branden på gärdet. Foto: Läsarbild
Gården ligger dold i en skogsdunge på gärdet. Gården ligger dold i en skogsdunge på gärdet.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-24 16:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.