Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Elever kan tvingas gå när busslinje försvinner

Johan Lindström är en av de föräldrar i Åbytorp som engagerat sig. Foto: PrivatJohan Lindström är en av de föräldrar i Åbytorp som engagerat sig. Foto: Privat

När Länstrafiken inom kort drar in sin linje mellan Åbytorp och Kumla försvinner möjligheten för många elever att åka buss till skolan. Därför vill nu engagerade föräldrar i Åbytorp att Kumla kommun hittar en lösning på frågan.

Johan Lindström med familj bor i Åbytorp. 

Han har två barn som går på skolan i Vialund i årskurs 7 och 8. Deras hushåll ligger på Sillagatan och är några hundra meter för nära skolan för att de ska ha rätt till skolskjuts. 

Elever åkt med Länstrafikens buss

I stort sett alla elever som bor öster om motorvägsbron vid Åbytorp har för kort avstånd till skolan för att beviljas skolskjuts, medan de som bor på andra sidan däremot har rätt till skjuts. Så skolbussen åker till Kumla genom Åbytorp.

Att avståndet är för kort till skolan för att de som bor på den östra sidan om motorvägen ska ha beviljad skjuts är de inblandade medvetna om. Men elever därifrån har istället kunnat åka med en buss från Länstrafiken till och från skolan.

Nova Lindström vill kunna åka buss från Åbytorp till Kumla Nova Lindström vill kunna åka buss från Åbytorp till Kumla

Men inte länge till då det är en linje som Länstrafiken inom kort tar bort.

- Så vi driver inte frågan om att våra barn ska ha rätt till skolskjuts på grund av avståndet. Vi vet att vi bor för nära. Men om en buss med skolskjuts ändå går igenom och förbi Åbytorp borde de elever som vill kunna åka med om de betalar för sig, säger Johan Lindström. 

Johan är en av flera föräldrar som engagerat sig i frågan sedan det blev klart att Länstrafiken lägger ner linjen. Han påtalar att det då blir en fråga för Kumla kommun att lösa. 

“Blir en extra ryggsäck”

Det är framförallt under vintertid han anser att någon form av skjuts bör finnas. 

- Att gå till skolan från Åbytorp tar ungefär 45 minuter och kan  vara en jätteutmaning, om väglaget inte är det bästa och man har varma kläder på sig och en väska fylld med kläder och annat tar det ännu längre tid. Det finns också elever som tycker det är tufft att vara i skolan i vanliga fall med, det här blir en extra ryggsäck för dem, säger Johan. 

Många av de engagerade föräldrarna trodde att deras barn skulle ha rätt till att åka med skolbussen efter att Länstrafiken drar in sin linje. Men så är ej fallet. Man hoppas dock hitta en lösning ändå. 

- Hur ser det ut med platser i den buss som går nu? Är det många lediga platser borde det att gå att lösa. Men är det så att bussen är full får vi acceptera det.

Vill att elever ska kunna betala

Johan påtalar att han nyligen kontaktat kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) om frågan. Tidigare har föräldragruppen varit i kontakt med allt från rektor, bussentreprenör och tjänstemän, men inte tyckt att de kunnat få något klart svar i frågan utan skickats runt.

"Bussen passerar redan så det handlar inte om att sätta in någon extralinje. Barnen betalar för sig så det är bara till vinning för kommun och entreprenör och äldre barn som går på gymnasium inne i Örebro får även de en möjlighet att ta sig till Kumla. 

Och vårdnadshavare som inte har möjlighet att skjutsa barn på morgonen kan känna trygghet i att färden till och från skolan sker på ett säkert sätt", skriver Johan bland annat i mailet till Brorsson.

“Inte en väg kommunen vill gå”

Andreas Brorsson påtalar att han är medveten om den kommande ändringen och att ambitionen är att hitta en lösning, men man kan i nuläget inte lova något.

- Vi tittar på frågan ur flera perspektiv, dels att lösa skolskjuts för de elever som har rätt till det. Att elever som inte är berättigade till det kan söka om särskilda skäl som prövas av förvaltningen. Jag vet i dagsläget dock inte hur mycket plats det finns på skolbussen, säger Andreas Brorsson. 

Att elever ska betala för sig utesluts dock redan nu. 

- Att låta de elever vars föräldrar har möjlighet att betala för bussen åka med och de som inte har det får gå och cykla är inte en väg som kommunen vill gå. 

- Däremot tittar vi på om det finns en överkapacitet på skolbussen som kan nyttjas av de elever som har störst behov, till exempel en olämplig väg att cykla och gå på för att ta sig till skolan, avslutar Andreas Brorsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-22 16:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.