Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Byt ut Johansson mot Kumla på högen"

Sedan 2006 har skulpturen JOHANSSON, med sina nio meter höga bokstäver, ståtat på Kvarntorpshögen. Men varför inte byta ut det mot KUMLA? Det tycker alla fall kumlingen Eric som skrivit ett medborgarinitiativ om saken.

På Kvarntorpshögen finns ett konstverk med bokstäver som bildar namnet JOHANSSON, med stora bokstäver. Det syns väldigt tydligt, framförallt för trafikanter som kommer körande på riksväg 52. JOHANSSON har synts där sedan 2006.

Bakom skulpturen ligger konstnären Peter Johansson.

Varje bokstav över nio meter hög

Skulpturen är inspirerad av den klassiska Hollywoodskylten i Kalifornien i USA och bokstäverna har samma storlek, färg, sättning, teckensnitt och antal som förlagan .Varje bokstav är ungefär nio meter hög och väger över ett ton.

Men kumlingen “Eric” tycker nu att JOHANSSON bör bytas bort.

“Detta konstverk har stått på samma plats under en lång tid utan att tilltala mig som boende i kommunen, passerande eller besökande på högen. Att besöka konstutställningen på högen är ett uppskattat tillfälle både som motionär och besökare till skulpturparken men då är detta konstverk inte tillgängligt.

Skylten står som ett monument över Kvarntorpshögen och syns på långt håll. Den har en perfekt exponeringsplats för ett budskap. Ett budskap som idag faller helt platt när man passerar. Konstverket idag säger mig ingenting annat än en känsla av att Kumla kommun missar ett gyllene tillfälle till exponering och ett förlorat tillfälle för marknadsföring”.

“Byt till KUMLA istället”

Han har ett förslag på förändring.

“Byt ut texten så att de bildar ordet KUMLA. Skulle man byta ut texten till KUMLA skulle det medföra en rad vinster. Framförallt skulle den tilltala de som åker förbi, för vilka den är tillgänglig. Kumla kommun skulle få en utmärkt bild till marknadsföringen av kommunen och högen skulle bli ett ännu bättre landmärke för Kumla.

Skylten skulle både verka som reklamskylt för Kumla och ett konstverk. Tänk att se KUMLA tillsammans med siluetten av de andra konstverk som pryder toppen på högen”, avslutar Eric sitt medborgarinitiativ.

Ett medborgarinitiativ är alltså ett förslag medborgare kan lägga till kommunen. Det händer att en kommun beslutar om att genomföra ett medborgarinitiativ. Men de flesta inititativ lämnas utan åtgärd.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-17 20:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.