Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vilks vill bygga upp konstverk igen

Lars Vilks konstverk ”Waaaall” på Kvarntorpshögen hade funnits där en längre tid. Men nu är det nedbränt. Foto: Kumla kommunLars Vilks konstverk ”Waaaall” på Kvarntorpshögen hade funnits där en längre tid. Men nu är det nedbränt. Foto: Kumla kommun

Polisen tror att någon bränt ner Lars Vilks konstverk i Kumla med vilje och utreder händelsen som grov skadegörelse. Vilks själv säger att han vill bygga upp sitt konstverk på "Högen" igen.

När räddningstjänsten under natten till tisdagen kom upp på toppen av Kvarntorsphögen kunde de bara konstatera att konstverket "Waaaall" inte gick att rädda. Lars Vilks är en omstridd och välkänd konstnär.

Vilks "Vandalerna ska ej styra"

I november 2016 förstördes en del av hans omstridda konstverk ”Nimis” i nordvästra Skåne, även det i en brand. Lars Vilks har utsatts för flera mordförsök sedan kontroversen kring hans Muhammedteckningar 2007.

– Det finns ju något kontroversiellt kring min person så man kan ju inte utesluta att de eldas upp eftersom det är jag som är konstnären, uttalar sig Vilks för Svt Örebro under tisdagen.

Avspärrat efter branden. Men i övrigt är "Konst på hög" öppet. Foto: Kumla kommun.

Viljan finns dock att bygga upp "Waaaall" igen, precis som "Nimis".

- Jag tycker att det är viktigt att man gör det, man behöver inte göra den lika stor, men man måste göra en markering och visa att det inte är vandalerna som får styra ordningen. Man kan också bygga upp den så att den bli svårare att elda. Jag har ju ändå lärt mig hur man bygger upp saker för att undvika att de brinner enkelt, avslutar Vilks.

Waaaall hade stil och attityd

Peter Ekström jobbar som rektor på Örebro Konstskola och känner väl till konstverket "Waaaall" på Kvarntorpshögen och Lars Vilks som konstnär.

- Javisst gör jag det, och jag tyckte bra om det. Det är väldigt roligt att haft det på "Högen" och jag tyckte det passade riktigt bra in där och det har ju även funnits en längre tid, säger Ekström.

Vad var det du gillade med konstverket?

- Det hade en annan stil och attityd än de övriga konstverken, lite som Vilks var som konstnär överlag och jag tycker det är bra och nödvändigt att ha en bredd för konstverken på "Högen" och i hela länet så inte allt är likadant.

"Har ju knappast självantänt"

Vad stod det för enligt dig?

- Nån sorts obändlig skaparlust. Det påminde om barn som byggde kojor i skogen. Både byggtekniskt och attityd var annorlunda, säger Ekström som är medveten om hur kontroversiell Lars Vilks är. 

- Han är kontroversiell, men det får aldrig ges uttryck för såna här handlingar, det är fruktansvärt! Dessutom var det väldigt farligt, tänk om branden nått folk eller andra konstverk, avslutar Peter Ekström.

Vid kontakt med polisen strax efter kl 14 säger de följande.

- Rubricering på anmälan kommer vara grov skadegörelse. Det betyder att vi tror att någon tänt på med avsikt, det har ju knappast självantänt. Sen får vi utreda motiv och vem vi tror det är, men där är vi inte än, säger Stefan Dangardt, pressinförmatör polisen Region Bergslagen. 

Ett landmärke och karraktär

Konstverket "Waaaall" har funnits på "Högen" sedan 1998, ett av ursprungskonstverken sedan man började med "Konst på hög"

- Det känns förfärligt tråkigt, i synnerhet som just besökssäsongen har öppnat. Det stod som ett landmärke där och var en riktig karraktär på platsen, säger Elisabeth Jangenby, förvaltningschef hos Kumla kommun.

Vad säger ni om Vilks uttalande att bygga upp det igen?

- Det är för tidigt att uttala sig om utan vi får ta det efterhand. Men det kommer att bli väldigt tomt där, avslutar Elisabeth Jangenby. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-06-11 13:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.