21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vilks presenterade konstverket "Corona"

Lars Vilks med skiss över sitt nya konstverk Lars Vilks med skiss över sitt nya konstverk "Corona" som snart är klart. Foto: Anders Björk

- Jag har alltid haft inställningen att man aldrig ska ge sig, säger Lars Vilks i Kumla under tisdagen där han berättade om sitt nya konstverk "Corona" som ska ersätta hans tidigare nedbrända konstverk på Kvarntorpshögen.

​Lars Vilks tidigare konstverk “Waaaall” hade stått på Kvarntorpshögen sedan 1998 då “Konst på Hög” hade sin start. Men för ett år sedan brändes konstverket i trä ner av okänd gärningsperson. Men detta ska nu ersättas och det var för att berätta om det som den ständigt skyddade Vilks befann sig i Kumla tisdag eftermiddag.

Haft ständigt skydd sedan 2010

Ett stort säkerhetspådrag väntade inför och under träffen.

Orsaken till allt detta säkerhetspådrag är att Lars Vilks lever med ständigt skydd av livvakter sedan 2010. Något som bekostas av den svenska staten.

Allt startade med att Vilks skapade ett konstverk föreställande profeten Muhammed som rondellhund. Därefter fick han ett pris på sitt huvud. Nu sitter han alla fall framför mig, den kontroversielle 73-åringen från Skåne. Blicken är pigg och förväntan stor inför uppförandet av nya konstverket “Corona” på Kvarntorpshögen.

- Vi ska försöka komma igång med skapandet av “Corona” omgående och jag hoppas att det är klart på tre, fyra veckor. Jag vill gärna ha det på plats till årets säsong, säger Vilks, sittande vid ett träbord utanför PK:s Mekaniska.

Vill sätta hårt mot hårt

Det är hos PK:s Mekaniska som konstverket “Corona” kommer att tillverkas. Elva meter högt i metall ska det bli och eftersom försäkringspengar betalats ut för nedbrända “Waaaall” kommer finansieringen därifrån.

- Vi hade kunnat bygga upp ett likadant konstverk som tidigare, men med förslaget att bygga “Corona” i metall slipper vi problemet med eventuella eldare, och dessutom får det nu en förnyelse, fastslår Vilks.

PK:s Mekaniska ska stå för tillverkningen av PK:s Mekaniska ska stå för tillverkningen av "Corona"

Vad känner du kring att Waaaall blev nedbränt?

- När det inträffar en sådan händelse blir ett konstverk bättre. Det finns en regel som säger att “ett bränt konstverk är bättre än ett obrännt”. Det innebär att det skapas en historia och ett intresse. Konstverk som står stilla år efter år tynar lätt bort. Vi såg nyligen hur skulpturen av Zlatan blev vandaliserad eftersom den väckte såna känslor. Våld och negativa utspel har ett genomslag som skapar berättelser, och nu fick man en sån berättelse här.

- Sen är frågan hur man svarar på något sådant, vad blir nästa steg? Och då kan man sätta hårt mot hårt, okej ni körde med eld då bygger vi nytt i metall. Ska ni komma med släggor nu, eller vad hade ni tänkt?

Stjärnbild samsas med nutid

Är det så att du till och med blev nöjd över att Waaaall brändes ner?

- Man får komma över att det försvunnit och lägga all sentimentalitet åt sidan, nu har vi en ny spelplan. Och det är ändå den framåtskridande berättelsen som kommer intressera flest betraktare.När man ser skulpturen “Corona” så finns en historia som måste berättas först. Den hade inte kommit till om inte någon satt eld på konstverket innan.

Hur har kontakten med Kumla kommun varit?

- De frågade mig hur jag förhöll mig till att Waaaall brändes ner och jag svarade ganska omedelbart att jag haft detta problem flera gånger, och jag har alltid haft den uppfattningen att man ska aldrig ge sig. Så det var inget tvivel från min sida.

Mirza Efcia, anställd hos PK:s Mekaniska,  kanske kommer vara med i skapandet Mirza Efcia, anställd hos PK:s Mekaniska, kanske kommer vara med i skapandet

Konstverket “Corona” härstammar från en fascination som Vilks säger sig haft länge för stjärnbilden med samma namn. Det finns en mytologisk historia i detta också om en peng som blir uppslängd mot stjärnorna likt en frisbee från marken. Därtill finns också tankarna om det som präglar vår nutid väldigt starkt. “Utan att vi kunde förutse det så befann vi oss plötsligt i Corona-tider och det liknar inget vi upplevt tidigare”, säger Vilks.

“Satsa mer på högen”

Vad tycker du om Kvarntorpshögen som utställningsplats?

- Det är nästintill en perfekt plats. När man upprättar en skulpturpark är det sällan denna park har en historia, men Kvarntorpshögen har en fascinerande historia och är som en form av artificiell vulkan som fortfarande ryker. Jag tycker kommunen borde satsa än mer på att marknadsföra denna plats för det är verkligen en speciell omgivning.

Hur menar du med att satsa ännu mer?

- Att föra fram det ännu mer som något man förknippar kommunen med. Kumla har fängelset, som är väldigt välkänt men kanske inte världens roligaste plats. Kvarntorpshögen och dess dramatik skulle man kunna göra mer känt, det skulle absolut slå an. Urvalet av skulpturer som finns där är också på en väldigt hög nivå så jag är väldigt glad att få vara med där.

Hur är det att leva med ständigt beskydd?

- Många människor lever idag i karantän och jag lever i ständig karantän och har gjort länge. Det innebär ett begränsat och inrutat liv. Jag har faktiskt kunnat ge en del tips till människor den senaste tiden eftersom jag har karantän-vana, avslutar Lars Vilks.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-26 15:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.