Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Länssemi stundar för Skogstorps 5A

Axel Lundström och Siri Ornell Smedjeberg representerar Skogstorpsskolans 5A i Vi i Femman. Foto: Sandra DahlkvistAxel Lundström och Siri Ornell Smedjeberg representerar Skogstorpsskolans 5A i Vi i Femman. Foto: Sandra Dahlkvist

Klass 5A på Skogstorpsskolan siktar mot toppen i den klassiska tävlingen Vi i Femman. Efter att ha slagit ut Eklundaskolan i kvartsfinal väntar nu en spännand länssemifinal.

Vi i Femman är ett frågesportsprogram där femteklassare tävlar mot varandra. Programmet, som sänds i Sveriges Radio och på SVT Barn, har hängt med länge och blivit en inarbetad klassiker; redan 1963 sändes den första tävlingen i radio och 1970 debuterade man även i tv-rutan.

Klarade uttagningsfrågor

Tävlingen samlar femteklassare från hela Sverige som första får delta i ett uttagstest. Därefter möts åtta klasser från varje P4-område, det vill säga län, i Sveriges Radios 25 lokala P4-kanaler.

Vilka elever som representerar den tävlande klassen sker enligt Vi i Femmans regelverk.

- Den elev som klarade uttagningsfrågorna bäst fick chans att representera klassen i tävlingen. En tjej och en kille blev uttagen, berättar Skogstorpsskolans 5A för Sydnärkenytt.

Rafflande kvartsfinal

Skogstorpsskolans 5A mötte Eklundaskolans 5B i en rafflande kvartsfinal där de tävlande låg hack i häl på varandra. Skogstorpsskolan, som representeras av Axel Lundström och Siri Ornell Smedjeberg, vann slutligen matchen - med en poäng!

- Vi har förberett oss för tävlingen genom att se på nyheter, lyssnat på de andra radiosända tävlingarna och kört frågesport och nutidsfrågor. Vi elever har även hittat på egna frågor till varandra, förklarar klass 5A.

I normala fall hade de tävlande klasserna i Vi i Femman kunnat vara med på plats för att heja fram sina klasskamrater. Under pandemin tävlar man istället på distans.

- Under deltävlingarna är klassen inte med utan lämnar de tävlande att i lugn och ro i ett grupprum tävla på distans mot den andra skolan. Tävlingen bandas vid klockan 10:00 så då har de övriga i klassen lektioner, berättar Sandra Dahlkvist, lärare på Skogstorpsskolan.

Stolta och glada

Stämningen i klassen beskrivs som kanon.

- Eleverna är glada och stolta över att de har lyckats ta sig så långt i tävlingen. De är så stolta över att ha kommit längre än tidigare klasser på Skogstorp, säger Sandra.

Nu väntar alltså en spännande länssemifinal. Den sker i två omgångar och går av stapeln redan denna vecka, imorgon tisdag 27 april och på torsdag 30 april.

- Klassen lyssnar tillsammans på skolan när programmet sänds på kvällen. De har med sig lite gott att äta och dricka medan de lyssnar. Eleverna som tävlar har lyckats hålla resultatet hemligt så att det blir spännande för klassen att lyssna, berättar Sandra.

Sänds på kvällen

Den som vill veta hur det går för Skogstorpsskolans 5A får förstås ratta in Sveriges Radio P4. Tävlingen sänds mellan kl. 17-18.

De lokala finalerna äger rum den 4 maj innan det sedan är dags för den spännande riksfinalen. Den sänds den 2 juni i SVT Barn och Sveriges Radio P4.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-26 14:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.