Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

De är Sydnärkes hopp i frågetävlingen

Medelvärdet på kunskapsfrågor hos Stenes femmor var så högt att de kommit med till Medelvärdet på kunskapsfrågor hos Stenes femmor var så högt att de kommit med till "Vi i femman". Foto: Anders Björk

Årskurs 5 i Stene skola är en av åtta femmor i länet, och enda från Sydnärke, som kvalificerat sig för kvartsfinal i "Vi i femman". En match som direktsänds i radio på tisdag.

Att kvalificera sig till kunskapstävlingen "Vi i femman" är inte lätt. Uttagning sker genom ett frågestest som alla i klassen får svara på. Därefter dras ett medelvärde i rätta svar och för årskurs 5 i Stene skola blev det ett högt sådant.

Edalie och Walter är redo

Såpass högt att man som enda klass från Kumla och Sydnärke kvalificerat sig för kvartsfinal hos "Vi i femman". De övriga kvalificerade i länet är sex femmor från Örebroskolor och en från Karlskoga.

- Det är inte lätt att komma in i tävlingen så eleverna har gjort det jättebra och nu har vi vår kvartsfinal på tisdag kl 17 mot Lillån Södra, säger Lena Eskelinen, som är lärare i barnens klass.

Walter Strömberg och Edalie Lannhard läser på inför "Vi i femman"

Alla fall en fråga kommer hela klassen få svara på ihop. Men de flesta frågor får Walter Strömberg och Edalie Lannhard ta sig an. De två var nämligen de i klassen med högst poäng på frågestestet och blev då uttagna.

- Jag är nervös. Men det känns skönt att ha med Walter för han är ganska smart, säger Edalie Lannhard dagen innan tävlingen.

"Är inte nervös än"

Om Edalie får välja ett favoritämne som hon hoppas få frågor om är det geografi. För Walter blir svaret på samma fråga samhällsorientering. 

- Jag känner mig inte något nervös nu, men jag kommer säkert bli det när själva sändningen och tävlingen börjar, säger Walter Strömberg.

För den som vill lyssna hur det går för Stene skola går det alldeles utmärkt att göra det i Sveriges Radio P4 som sänder kvartsfinalen direkt kl 17 till 18.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-01-20 16:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla