Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Solig vårmarknad lockade många

Solen gassade över vårmarknaden i Sjöparkens växthus. Solen gassade över vårmarknaden i Sjöparkens växthus.

Under söndagen var det vårmarknad i Sjöparkens växthus, med särskilt fokus på odling och trädgård. Vädret bjöd på gassande sol och sommartemperaturer, vilket säkert lockade mången besökare att ta sig en tur bland plantor, mathantverk och råvaror.

Uppdraget började smått dramatiskt för Sydnärkenytts utsände som fick bevittna en rafflande räddningsaktion. Det var fyra vuxna gäss, med ett tiotal små gåsungar, som oförhappandes höll på att vandra rakt ut i den hårt trafikerade Östra Leden, med fara för liv och lem.

Hjälpen kom i form av en annan familj, i mänsklig form, som bildade kedja längsmed vägkanten och motade gässen ner mot Sjöparken med en snöstake. Faran var därmed avvärjd och gässen höll sig förhoppningsvis kvar på tryggare mark under resten av dagen.

Wilma från Goda Rum stod redo att servera besökarna grillad korv, kanelbullar och dricka. Wilma från Goda Rum stod redo att servera besökarna grillad korv, kanelbullar och dricka.
Många besökare

Utanför och i Sjöparkens växthus var det full rulle bland besökare och gästande försäljare av alla de slag. Wilma, som till vardags jobbar inne på restaurang Goda Rum, hade dagen till ära fått i uppdrag att förflytta en del av restaurangens verksamhet utomhus.

– Här säljer vi grillad korv, dricka och våra kanelbullar, till dom som bara vill ta något litet, säger Wilma.

Med sin plats precis intill ingången till Sjöparkens växthus hade Wilma koll på dagens alla besökare och kunde konstatera att det var stora mängder som lockats av vårmarknaden. 

– Jag har stått här sedan vi öppnade och det har varit mycket folk ända sedan starten. Det kommer många sällskap, i alla möjliga åldrar. Det är kul att se. Nu är det lite lugnare, men som du ser kommer det fortfarande folk fastän marknaden snart stänger, konstaterar Wilma med en blick på den fullbokade parkeringen.

Tomatplantor, bland annat Tiny Tim, i alla möjliga sorter. Tomatplantor, bland annat Tiny Tim, i alla möjliga sorter.
Plantor en storsäljare

För barn fanns ponnyridning att tillgå via Folkatorps ridskola, men även en klurig tipspromenad med tema trädgård. Nytt för i år var även att Olliver Saade från Floret Design bjöd på inspiration och användbara tips vid två föreläsningar under dagen.

Men störst var, kanske inte helt överraskande, utbudet på allsköns plantor. Ann Marie Persson var en av många säljare som slagit upp ett bord med skott på bland annat tomater, paprika och gurka. 

– Jag skulle säga att det har varit många besökare här under hela dagen och att försäljningen har gått bra för mig, menar Ann Marie.

Det fanns mycket att ta del av även inne i växthuset. Det fanns mycket att ta del av även inne i växthuset.
Biologisk mångfald

På plats fanns även Parkavdelningen på Kumla kommun. Där kunde man få tips om hur man ska tänka när man designar sin trädgård, men också på hur man kan öka den biologiska mångfalden i sin trädgård.

David Kindgren Bartholdsson är naturvårdsanläggare på Kumla kommun och stod beredd att svara på besökarnas diverse spörsmål om allt som har med biologisk mångfald att göra - plus lite till.

– Både nu och på förra årets marknad så har vi haft ett bord där vi pratar om vad man själv kan göra i trädgården, men också vad vi i Kumla gör när det kommer till natur. Vi har många roliga projekt igång, säger David. 

Dragplåster fanns i form av böcker av olika slag, bland annat med fjärilar och hoppspindlar.

– Jag använder personligen såna här i fält ganska ofta, det är jättebra att ha med sig. Jag tror det inspirerar mer till att lära sig se skillnader på olika slags fjärilar och upptäcka nya sorter, menar David.

David Kindberg Bertholdsson, naturvårdshandläggare på Kumla kommun, med en mulmholk. David Kindberg Bertholdsson, naturvårdshandläggare på Kumla kommun, med en mulmholk.
Mulmholk efterliknar träd

Med sig hade han även en så kallad mulmholk. Till utseendet ser den ut som en förväxt fågelholk. Tanken är att den ska efterlikna de lövträd i naturen som är så gamla att de murknar inifrån och skapar ihåligheter. Sådana som fåglar, fladdermöss och insekter gillar.

– Vi kommer fylla holken med sågspån från lövträd, lite mull från en oxel, spillning, kanske ett dött djur, äggskal, löv lite jord och sen häller vi på en del vatten, förklarar David.

Ett hål i holken gör att fåglar kan ta sig in för att bygga bo. Efter hand bildas det som kallas för mulm; rester av trädets nedbrutna inre, spillning och fågelbon tillsammans med svampar och bakterier.

– Det blir ett jättelikt substrat med jättemycket näring som många insekter, som i vanliga fall siktas i ihåliga träd, kommer trivas i. Så en mulmholk är i stora drag en artificiell ihålig stam. 

Viktig forskning

En mulmholk är en direkt naturvårdsåtgärd. Man kan senare, efter några år, öppna upp holken för att se, och artbestämma, vad för slags olika insekter som finns där. En typ av småskalig forskning.

– Informationen kan man sen lägga in i artportalen.se, för att se vilka specifika arter som vi har här i området. Vi behöver insekter, dom är otroligt viktiga, så därför är det bra att ha koll på vilka insekter vi har, så att vi kan ta till förebyggande åtgärder om det skulle behövas.

Den som vill veta mer om en mulmholk, eller kanske vill bygga en själv, kan läsa om proceduren på bland annat Rikare Trädgård.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-15 14:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla