27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Stäng skolan omedelbart"

Fylsta skola ligger i centrala Kumla och har årskurser från förskola upp till sexan. Foto: Anders BjörkFylsta skola ligger i centrala Kumla och har årskurser från förskola upp till sexan. Foto: Anders Björk

Vårdnadshavare till barn på Fylsta skola har drabbats av covid-19. Att skolan då inte stänger är något som ifrågasätts. - Det är galet att man bara fortsätter som vanligt, anser en oroad förälder.

Att vårdnadshavare/familj till elev/elever har insjuknat i covid-19 var något som vårdnadshavare till elever på Fylsta skola informerades om på mail under måndagen. Det står dock inget om det är en eller flera smittade personer det handlar om.

"Gör inget för att förhindra"

I övrigt står att läsa att "smittskyddsläkare anser i dagsläget att inga andra åtgärder behöver göras på skolan, och att man fortsätter arbeta utifrån tidigare riktlinjer". Det står också att man har "vidtagit åtgärder för att förhindra smittspridning".

Detta i form av ökad utomhusaktivitet, nya rutiner för matsituationer och att man löpande följer ny information om smittspridning. En förälder med barn som går på skolan tycker att beslutet att hålla öppet är direkt felaktigt.

- Jag har två barn på skolan och att man väljer att fortsätta som vanligt är totalt galet. Och jag är frågande till hur kommunen väljer att agera, eller snarare att inte agera, skriver föräldern som vill vara anonym.

Så du tycker skolan ska stängas?

- Ja faktiskt. Att smittan får härja fritt är idiotiskt. Det görs inget för att förhindra eller bromsa. Dessa barn vars familj/familjer nu ligger i Corona drar med sig skiten till skolan och kan smitta andra som i sin tur tar med det hem. Nä, en omedelbar stängning!

"Barn är barn"

Litar du inte på de rekommendationer som det hänvisas till?

- Nej, inte det minsta. 

Varför inte?

- Jag anser inte att handtvätt och att hålla avstånd hjälper nog för att förhindra smittan. Framförallt inte på skolor. Barn är barn, de tänker inte alls på att hosta i armen, tvätta händerna, inte kramas eller hålla handen på rasterna etc. Jag ser det så mycket med egna ögon när jag hämtar och lämnar mina barn, avslutar föräldern.

Ingen diskussion om att stänga skola

Angelica Landmark är rektor på Fylsta skola. Hon förklarar att man inte ska gå ut med om det är en eller flera smittade vårdnadshavare det handlar om på grund av sekretess. Något som Kumla kommun informerat henne om.

Har det varit någon diskussion om att stänga skolan?

- Nej, några såna diskussioner har inte funnits, säger Angelica Landmark. (Ansvariga på Kumla kommun har sökts för ytterligare kommentar)

Utskick från Hagaskolan med

Det visar sig att även ett ganska exakt likadant mail skickats ut från Hagaskolan till vårdnadshavare under måndagen. Något som flera föräldrar uppmärksammar oss om. 

En förälder med barn på Hagaskolan tycker det är rätt att skolan är öppen.

- Nedstängning är det sista våra barn behöver. Våra barn inte är det största hotet för smittspridning, så låt dem för guds skull gå i skolan och håll i hatten nu när det blåser, skriver föräldern om situationen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-11 16:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.