25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Förnyad fyr av Valborgseld

Nicklas Larsson på sin jetski har många ögon på sig när Valborgselden ska tändas - och visst gick det bra! Foto: Lars LitzénNicklas Larsson på sin jetski har många ögon på sig när Valborgselden ska tändas - och visst gick det bra! Foto: Lars Litzén

Med höger hand på gasen och vänster om en fackla fick Nicklas Larsson fyr på Valborgsbrasan ute i Parksjön. Kumlaborna strömmade till för att kanske se en ny tradition växa fram.

Laddar spelare...

Cristoffers
tal till våren

Kumlas politiska partier turas om att hålla vårtalet på Valborgsmässoafton, 2019 var det dags för Centerpartiet och Cristoffer Stockman:

"Det är en härlig VÅR vi haft hittills i år. 

Värme, sol, klarblå himmel och ett snötäcke som smälte tidigt i år. Jag har förmånen att fylla år denna tid på året. Det är en vacker tid att fira sin födelsedag på. Ena året, som i år, kan man äta sin födelsedagstårta i shorts och T-shirt i skön försommarvärme.  Året efter har man fått börja dagen med snöskyffeln i hand och ta bort vårens allra sista snöfall, eller hört det kalla regnet piska mot paraplyt vid brasan. 

Livet och vädret brukar vara ombytligt så här års. Våren ÄR  en brytningstid, en tid när livet förändras. Plötsligt kryper man fram ur sitt vinteride och likt blommorna möter vårens varma solstrålar. Våra vanor vi haft under vinterns mörker byts till nya vanor. Vi förflyttar oss från insidan av den smutsiga fönsterrutan till utanför och börjar istället orda vackra blommor på balkongen och plötsligt blir många med mig, så där riktigt sugna på en härlig löprunda i fågelkvittret.

Nu ska utemöblerna ställs fram, trädgården ska rensas, cykeln skall pumpas. Barnens fotbollsklubb skall arrangera loppmarknad. Samtidigt skall det börjas planeras för semestern, sommarstugan skall göras i ordning och visst borde man putsa de där fönstren. Det är mycket nu på våren. Inte bara den där första  efterlängtade grillpremiären.

Våren är en tid för ENGAGEMANG, att göra och ta tag i saker, engagemang som skapas av oss själva.  Engagemang är viktigt. Engagemang gör skillnad i vårt samhälle, i vårt föreningsliv eller som det numera brukar kallas, i civilsamhället.

Jag tror alla här idag förundras av den unga flickan Greta, vars engagemang för klimatet har tagit henne från en liten skolstrejk till att nu få prata om SITT budskap inför världens makthavare.

Precis på samma sätt som Greta brinner för sin sak finns det även här idag i Kumla engagemang, i vårt föreningsliv  och i våra ideella organisationer. Var och en brinner för sin sak oavsett om det är idrott, kultur eller för att andra än vi själva ska få tak över huvudet.

Runt om i föreningslokaler och vid köksbord här i Kumla flödar engagemanget nu på våren. Viktiga frågor ska nu avhandlas, Hur ska gymnastiktävlingen arrangeras? Ska vi måla om klubbstugan? Och vem skall ska ordna med scouthajken och ska vi verkligen åka vattenscooter och tända brasan. Detta engagemang finns inom oss alla, trots att det på våren är SÅ mycket som ska göras.

Våren är också en tid, då många av oss INTE känner engagemanget. Många av oss här i dag har någon gång i livet känt att man just nu INTE har tid, INTE har lust att engagera sig, trots det vackra vårvädret. Att det borde vara någon annans föräldrar som skjutsar till barnens bortamatch i innebandyn.

Många känner just nu i denna vackra vårtid i istället den stora tröttheten, kanske utmattning. Att inte leva upp till förväntningarna som man upplever från andra. Att inte leva upp till det man själv innerst inne vill och den man vill vara. Att inte känna glädjen av våren trots det vackra fågelkvittret. 

För precis som våren är en tid för engagemang och glädje, lika mycket är våren också en tid för saknad och ensamhet.

Kanske är det saknaden efter föräldrar, vänner eller livskamrater som  inte längre finns med oss, som dom alltid brukade vara, varje valborgsmässoafton, här vid brasan.  Kanske har man ett arbete som dränerar energin ur en, så mycket att engagemanget övrigt tid helt är borta.

Kanske är ensamheten som störst för det barnlösa paret när man promenerar förbi en familj som har sin första vårpicknick i det gröna gräset. Kanske är längtan efter en partner för den ofrivilligt ensamstående som störst nu när alla verkar gå hand i hand här kring Kumla sjöpark.

Men precis som den kalla vintern alltid följs av den ljusa våren så följs de jobbiga perioderna i livet alltid av ljusare stunder. Vårt engagemang för andra går upp och ner genom livet precis som våra årstider avlöser varandra. Precis som den innerliga längtan efter den första vårvärmen, är längtan stor för den ensamme efter ett telefonsamtal  där någon frågar om man vill med ut på en vårpromenad här i vackra Kumla.

Kanske är det just DET, som är det viktigaste med engagemanget i samhället. Att den som har orken och lusten ger till den som behöver oss  ELLER ger sitt engagemang för de barn som behöver en ny replokal till sitt rockband. Det är ett engagemang vi skall uppmuntra nu i denna efterlängtade vår!

Tack för mig och jag vill önska er alla här idag en riktigt härlig vår!"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-30 21:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.