Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Väntjänsten firad för solidarisk nytta

Väntjänstens volontärer träffades i Husaren. Foto: Lars LitzénVäntjänstens volontärer träffades i Husaren. Foto: Lars Litzén

Med nostalgishow och kafferep firade Vänstjäntens volontärer på lördagen sig själva och den solidariska nytta de gör att stärka de äldre i samhället.

Pensionärerna i Kumla både kan och vill hjälpa varandra. Det har varit grundtanken när Väntjänsten startade 1989 med kommunen som initiativtagare tillsammans med pensionärsföreningar och Röda Korset. Det är en egen förening med i dagsläget 249 frivilliga volontärer men också med viktigt kommunalt stöd från Kultur- och fritidsförvaltningen.

Frukostklubben underhöll med timslång show. Frukostklubben underhöll med timslång show.

På lördagen fyllde de Folkan och gladdes åt Frukostklubben, en trevlig nostalgishow med Solveig Bergqvist Larsson (manusförfattare), den medryckande Cecilia Kyllinge och skicklige gitarristen Jan-Olof Jonsson.

“Vår bästa tid är nu” var ensemblens applåderade extranummer innan församlingen tog sig till Husaren för att dricka kaffe. 

Viktiga pratstunder

Sydnärkenytt träffade vännerna Ann-Christin Sennerstam och Christina Larsson, som är med och organiserar Smedträffen, en av många regelbundna mötespunkter i Kumla.

- Vi träffas och har trevligt var 14:e dag, berättar de. Det brukar vara musik och sång, vi dricker kaffe och äter smörgås. Att få en pratstund, det är viktigt för att motverka isolering.

Att ledsaga till sjukhus och vårdcentral, ha högläsning, delta i brukarråd, ansvara för telefonjour, dela ut Väntjänstens tidning, det finns uppgifter att göra.

Stefan Skärlund och Ann-Charlotte Winkler hade en lång lista med allt vad Väntjänsten gjort under året (tusentals uppdrag). Stefan Skärlund och Ann-Charlotte Winkler hade en lång lista med allt vad Väntjänsten gjort under året (tusentals uppdrag).

Stefan Skärlund, kulturkonsulent hos kommunen med ansvar för Väntjänsten, är imponerad:

- De ger så mycket av sin tid. Det är en generation som är van att göra så. Det är lite svårare med yngre pensionärer, konstaterar han.

Civilsamhället, kallas det ibland, med skäl att fira. Civilsamhället, kallas det ibland, med skäl att fira.

Dan-Åke Moberg, en gång mäktigt kommmunalråd (S) var med och startade Väntjänsten. Som pensionär har han blivit föreningens ordförande och höll välkomsttal inför kaffedrickandet:

Dags för kulturpris?

- Ni är en form av kulturarbetare. Ni läser, ni både organiserar och ser på underhållning. Det finns ingen annan förening som gör så mycket för kulturen, ansåg Moberg och tyckte därför att kommunens kulturpris borde gå till Väntjänsten.

Han var noga med att påpeka att Väntjänsten inte ska ta på sig “en massa andra” uppgifter som kommunen har ansvar för.

- Vi ska vara grädde på moset, sa Dan-Åke Moberg.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-15 15:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla